Paradijs

Telefoontje naar de apotheek aan de Pettelaarseweg. Stijgt het aantal recepten voor maagzuurremmers? Ja, al enkele jaren. Toch mag je je afvragen of al die Losec en Zantac helpt. Al maanden rispen bewoners van Zuid hun ongenoegen op. Ze wensen in hun wijk geen hostel. Niet op de Zuiderparkweg. Niet aan de Mozartsingel. D’n dieje van hiernaost mag geen verslaafde dak- of thuisloze met een psychiatrische aandoening zijn.

Afgelopen donderdagavond. Op Zuid dansen dwaallichtjes. Is het Florence Nightingale Genootschap op zoek naar zieke burgers? Nee, het zijn zo’n 120 boze Bosschenaren met lampionnen. Onder de betogers zijn veel kinderen. De koters dragen spandoeken met onberispelijk gespelde woorden. Veel ouders klagen dat het basisonderwijs achteruitholt. Niet op Zuid.

Eindpunt van de protesttocht is gemeenschapshuis In de Roos. Kinderen drommen rond het notitieblokje. Schrijf maar op, roepen ze. Dat we bang zijn. En dat we straks nooit meer buiten kunnen spelen. Vrezen ze dat junks hun wipkip afpakken? Nee, dat niet. Maar die mensen horen hier niet thuis. Waar wel? In het bos, oppert een meisje. Of in Groningen, grinnikt een jongen. Het zijn aardige kinderen.

In het bovenzaaltje van het gemeenschapshuis wacht wethouder Weterings. Tegen kwart voor acht schuiven ze aan: vijftien bewoners uit Zuid. Enkele mensen slaan het kopje koffie af – er is al genoeg maagzuur in de wereld. Bovendien: wrijven helpt niet. Rodney wel? Dat valt te bezien. De wethouder komt om te ‘klankborden’. Dat is een wonderlijk gezelschapsspel. Iets met klanken. Vooral ‘tsssss!’ en ‘pfffff!’ lijken punten op te leveren. Een boze dame beent het zaaltje uit. Een getergde meneer wil alles weten over wettelijke kaders. De notuliste kijkt naar haar flesje bronwater. Dat is tenminste helder. Na een uur is het klankborden afgelopen. Eindtijd: kwart voor negen. Alleen de wijzers van de klok zijn dichter bij elkaar gekomen.

Trap af. Deur uit. Het paradijs in. Oppervlakte: 41.528 vierkante kilometer. Dat walhalla heet Nederland. En Den Bosch is er het hart van. Maar ergens is het misgegaan in het paradijs – iets met een appel, dichtgemetselde kerken, allochtonen, helpdesken – ‘toets 9 als u zich niet gehoord voelt’ – en 16,6 miljoen koninkrijkjes der Nederlanden. Laten we het geluk nog verder naar de gallemiezen gaan? Nee. Zuid is het nu zat: in hun paradijs geen recht van overpad. Zeker niet voor verwarde junks; er zijn al genoeg dromen verstoord. Of zoals Elles uit Zuid op www.hostels-s-hertogenbosch.nl schrijft: “Laat fatsoenlijke mensen met rust.”

Ach, Den Bosch. Stad van de parmantige lijstjes: de gezelligste, groenste, sportiefste en meest gastvrije stad van Nederland. Maar ook een stad die bij vlagen verslaafd is. Aan verontwaardiging – we kunnen niet meer zonder. Hardnekkige aandoening. En altijd de dreiging van een terugvalsituatie: weer spandoeken, opnieuw opiniestukken, nogmaals boze internetreacties.

Vluchten kan niet meer? Jawel. Toets in op uw TomTom: de Geluklaan. Die ligt in het Drentse dorpje Roden. Ik heb er alvast rondgekeken. Frisse huizen, wapperende was, een schotelantenne op nummertje 3 en een roodgele glijbaan. Leuke straat: het zou Den Bosch of Rosmalen kunnen zijn. Hostels hebben ze er niet. Wel een incassobureau. Op Geluklaan 20. Telefoonnummer: 06 - 467 746 32. Aarzel niet. En laat vandaag nog beslag leggen op het paradijs. Maar wees snel. Het schijnt te krimpen.

En op = op.