Saturday Night Fever

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Afgelopen zaterdag. Dodenconcert voor Jheronimus Bosch in de Sint-Jan. Het is 19.52 uur als oud-plebaan Antoine Bodar het kerkvolk tuchtigt. Hij hekelt de “zedeloosheid, ontucht, bandeloosheid, drankzucht, vraatzucht, bedrog, verkwisting, luiheid en dergelijke.” Niet misselijk. Is Den Bosch de zusterstad van Sodom en Gomorra? Tijd voor nachtelijk onderzoek.

03.05 uur. Even wennen, zo'n overstap: van Kyrie, partituur en zijbeuken naar Kir, party-uur en wij beuken. Bonk-bonk zeggen de bassen op de bomvolle Parade. Den Bosch lééft; het ‘Hart van Brabant’ kan zonder defibrillator. Feest is het ook bij ‘Cinq’ – de quasi-deftige cafénaam lijkt vooral op het alcoholpercentage van bier te slaan. Op straat is het eveneens bal. Zo’n 200 jongeren lachen, bellen, flirten, schreeuwen. Gemiddelde leeftijd: 17. Zeven agenten, van wie twee te paard, kijken toe. Vriendelijk. Maar waakzaam.

03.35 uur. Opgefokte gast. In z’n ogen lees ik een scheikundige formule. Woest: “Als ik tegen hem ‘zwarte’ roep, is dat geen discriminatie. Zo noem ik hem altijd!” Drie agenten vinden het tijdstip voor een integratiedebat minder geschikt. Taxi’s rijden af en aan. Twee meisjes met blote schouders kleumen op een bankje. Very new kids on the block willen een agent de hand schudden. Dat mag. Een dronken gast uit Rosmalen biedt voorbijgangers tien euro. Tegenprestatie? Z’n fiets vinden. Ergens in de stad.

03.48 uur. Een Marokkaanse jongen grist het mobieltje uit de handen van zijn bellende vriend. Want nu is hij even aan de beurt: “Anita! Waar was jij dan, kankerhoer?” Verderop staat een dikkige jongen. Gelaatskleur: Ossewit. Geestdriftig vertelt hij zijn maatje hoe hij een Amsterdammer een hoek heeft gegeven – de afrekening kwam van rechts. Even terzijde. Morgen, 11 november, is het de Dag van Respect in Nederland. Ja, er is ook een Respectstad 2010 aangewezen. Drie keer raden.

04.09 uur. Bezoekje aan de Karrenstraat. Het is kalm in het oorlogsgebied. Vermoedelijke oorzaak: het faillissement van De Drie Gezusters alias De Zes Tieten – ’t is waar, de Bossche volksmond kan vaker Odol gebruiken. Gezellig druk is het op de stoep van De Carrousel, waar zo’n honderd nachtvlinders rondfladderen. Een grapjas vraagt twee wijdbenige agenten of ze hun knuppel willen laten zien. Het Gezag toont Lach 6 uit de Cursus Deëscalatie.

04.26 uur. Op de Pensmarkt openbaren drie jongens hun medische gave. Van grote afstand diagnosticeren ze tyfus, pokken en tering. In de Verwersstraat gilt een knul tegen Chantal dat ze zo echt niet naar Schijndel kan fietsen. Een overzichtelijke nacht, concludeert een brigadier op de Parade. Zes à zeven aanhoudingen, schat hij. Vechtpartijtje hier, vernielde bloembak daar – business as usual. Nog even, dan sijpelt de stad leeg.

04.41 uur. Is Den Bosch drankzuchtiger, gewelddadiger en luidruchtiger dan in 1980, 1990 of 2000? Nee. Maar het is vaker feest. En-we-gaan-nog-niet-naar-huis. Een rekensommetje: 12.000 binnenstadsbewoners. Dat zijn 24.000 oordoppen. Wat ook helpt? Jezelf zachtjes in slaap zingen: ‘Misere mei, Deus’ oftewel ‘Heb erbarmen met mij, Heer’, wat eerder die avond vijfstemmig in de Sint-Jan klonk.

04.50 uur. De stad heeft wallen – onder haar ogen. Over de Markt fiets ik naar huis. Twee mensen staan in omhelzing op de waterput. Liefde wint. Ik glimlach. M’n voet slaapt. Nu de rest nog.

 

Reacties

Ha Eric,

Wat heb jij een zure blik op het (uitgaans-)leven; met veel minder moeite had je een heel mooi gezellig warm plaatje van Den Bosch en haar binnenstad kunnen schetsen want dat is er nl. véél meer.

Daarom gaan al die Blb-ers in het centrum wonen. De gezellige straatjes, restaurantjes, kroegjes en pleintjes. Die kniezerts moeten alleen nog even leren dat als je aan het strand gaat wonen, je de ideale stranddag maar ook dat nare zand, de zeewind, die wandelaars, meeuwen en dat waterige uitzicht erbij krijgt ...

En je maakt mij niet wijs dat van die 12K Blb-ers er niet vele ook 's nachts met een borrel op wel eens 'hi ha potverdorie etc.' hebben geroepen ...

Als laatste geloof ik niet dat ze alle 12.000! aan de parade wonen ... dus koop een paar doppies voor de bisschop en ga voortaan eerst naar de kroeg en dan naar Bodar = leuker voor je stukjes :-)

Houdoe!

Beste Erik,
Allereerst een compliment voor je schrijfstijl. Ik heb ervan genoten !
Naar mijn idee beschrijf je ook perfect de doorsnee situatie van een avond in het weekend.....niets mis mee toch ?
Je daagt me uit om te reageren en dat doe ik dan ook met plezier.
Hoewel ik een fervente "aanhanger" ben van Antoine Bodar, voel ik noch de behoefte om te hekelen, noch enige aandrang om als wereldverbeteraar te boek te staan.
Niettemin is het wel mijn taak als voorzitter van de Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad ( Blb) , de leefbaarheid ook voor de bewoners te bewaken.
Helaas hebben we momenteel een probleem van een combinatie van factoren, waardoor vergelijkingen met "vroeger" toch moeilijk te maken zijn. Het toegenomen aantal evenementen, de toegenomen duur van de evenementen, gecombineerd met latere sluitingstijden, het overmatig drankgebruik, het rookverbod in grotere café 's, het drugsgebruik al/niet gepaard gaande met agressiviteit of onaangenaam gedrag etc etc maakt dat de binnenstad in de weekenden s'-nachts op vrijdag 9 en op zaterdag 12 EXTRA politiemensen nodig heeft om de orde te handhaven en ook dat is een verdubbeling tov vroegere jaren.
Inmiddels is door het gemeentelijk beleid het wonen in de stad sterk bevorderd, waardoor er in onze binnenstad ruim 12.000 mensen wonen
( gemiddelde leeftijd: 35/40 !) en dat is 2x zoveel dan bv in Tilburg en Eindhoven ( resp. 6.073 en 6.107 inwoners in de binnenstad)
Vandaar dat wij als Blb met de Horeca, de Politie en de Politiek proberen tot een balans te komen tussen alle bovengenoemde zaken en daar biedt helaas jouw idee, de aanschaf van 24.000 oordopjes, niet een afdoende oplossing voor, hoe aardig en origineel je voorstel ook is !
Een fijne zondag gewenst en vriendelijke groet, Renée

Nieuwe reactie inzenden

Uw e-mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.