Ten zuiden van de Maas

Ten zuiden van de Maas Ach, vroeger. Bij Lou lag een lijster in de la en bij buurvrouw Jansen stond een paard in de gang. Verdraagzaamheid was troef; de dierenpolitie van de PVV hield nog geen razzia’s. Maar Oeteldonk en ommeland zijn gewaarschuwd. De wandelendetakbrigade van Wilders wil cafés op wantoestanden controleren: uitgedroogde kikkers, zandhazen met ingegroeide teennagels, ondervoede biervliegjes. Daar gaan ze ver in: mocht u in de vroege uren van Aswoensdag gebonk of gekraak horen, dan is dat niet uw driemaal te grote hoofd. Het is uw ingetrapte voordeur – huiszoeking van de kater cops. Gelukkig is er een onderduikadres: de bouwhal van de carnavalsverenigingen aan de Ertveldweg. Daar schuilen oetels, draken en paradijsvogels. Van papier-maché. Nog vijf nachten. Dan zullen ze de macht grijpen in het tranendal.

Een druilerige zaterdag. Maar binnen schalt Radio Hollandio: ‘Blonde Greet’ van het Duo Majo. Ontwerper Bas wipt een flesje Heineken uit een krat; ook andere actieve leden van Bierenbevrijdingsfront roeren zich. Bas is vernoemd naar het instrument dat zijn vader bij De Kikvorschen speelde. Ja, mazzel: Schuiftrompet is een gekke voornaam.

“Dat is ’m”, bromt Bas. Op de praalwagen van De Jokers pronken een kikker, klimaatneutrale wethouder, bisschop en een bellende engel – want zelfs in Den Bosch, stad der steden, kan Gods wijsheid en troost bitterhard nodig zijn. Achthonderd uur werk zit er in de wagen. Toch gauw 3500 tot 5000 euro materiaalkosten. Nee, die gezamenlijke creatie mikt Bas maandagavond niet op Marktplaats. Veel wagens komen volgend jaar elders van pas. Inkomsten uit verkoop? Appel, ei en een bak bier. Maar niet per se in die volgorde.

Verderop knutselt Eric van De Zône Van Ons Moeder aan een kanon waar de Boze Griet uit 1511 een sneue roestpijp bij is. Tijdens de optocht zal dit wapen van gaas, papier en lijm worden ingezet. Het lot heeft al beslist wie de levende kanonskogel zal zijn. Naam? Z’n familie weet het nog niet.

Achter in de hal zweeft het hoofd van kunstmecenas Jo Timmermans. Hûh? De stadschroniqueur is de war, maar de rook van gedroogde Diezedrek heeft hij niet ingehaleerd. De hallucinatie blijkt zelfs aanraakbaar: een gigantische kop van papiermaché. De Rare Schutters hebben niet alleen de officieuze voorzitter van de Kring Vrienden, maar ook enkele kritische leden vereeuwigd – want kippengaas en oude Brabants Dagbladen kun je niet royeren.

Vijf emmers verf verderop bewijst Benjamin [24] uit de Aawijk dat de terugloop in wagenbouwers niet elke carnavalsvereniging raakt. Als jonge aanwinst van De Krabkes heeft hij een betoverende wagen ontworpen. Titel: 99 jaar Oeteldonkse Magie, inclusief Erwtenman en Jeroen Bosch. Van Magie naar Maggi is voor De Krabkes één scharende beweging: op hun fornuisje pruttelt een teil tomatensoep. Wat de Keuringsdienst van Maagvulling verder in het clubkoelkastje kan tegenkomen? Een fles Hela Hamburgersaus, twee flessen C1000 Mayonaise en twaalf voorgebakken worstenbroodjes van de Euroshopper. De kok in overall glundert.

Rechts van zijn kombuis – want deze hal is een narrenschip – hangt een brandslanghaspel. ‘Let op! Geen drinkwater!’ zegt een briefje. Met prijzenswaardige ernst nemen de clubkes die waarschuwing ter harte. Zo klotst nog maar een bodempje Hagel & Donder – de favoriete bouwhalborrel – in de gekoelde fles van De Krabkes. Een stevige bevestiging van vooroordelen over Carnaval? Wees gerust. Levende keilbouten vind je niet in deze hal.

Bouwbaas Sjef sjokt voorbij. In z’n nopjes: veertien fraaie wagens uit Den Bosch, vier uit Rosmalen, twee uit Empel en Engelen. Kanshebbers? Sjef zwijgt gepast. Bovendien: je weet het ook niet. Alles is open.

Zoals je nooit een foto kunt maken van een moment dat nog moet komen.

 

 

_______________________________________________

02 maart 2011 - In gedachtenis aan Joep, vriend en fotograaf, die sinds vrijdag 25 februari jl. wordt vermist - zie www.lennartsfoto.nl