Heldin

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Voor een herfstwandeling hoef je de stad niet uit. Banjer maar door de Bartjes: Esdoornstraat, Lariksplein, Wilgenstraat. De beuk? Vind je hier niet. Maar je kunt er vrij simpel eentje krijgen, in deze wijk van hardhouten koppen en levende bladblazers.

Aan de Palmboomstraat rinkelt een bel. Einde van de pauze op basisschool Het Rondeel. „Met 4-0 gewonnen”, roepen drie Marokkaanse jongetjes. Dat is knap van FC Casablanca. Want twee van hen hebben deze ochtend geen ontbijt op. „Mag ik altijd zelf weten”, glundert M. „Mijn moeder had geen tijd”, zegt A.

Binnen zit schoolhulp Lenie Renne. Ze is 46. Klein, fel en toegewijd. Al achttien jaar stut en steunt zij het onderwijs. Op haar truitje staat in zilveren krulletters ‘Glamour’ geborduurd. Maar Lenies leven is niet louter glitter: Gestelsebuurt, huishoudschool, bijstandsmoeder van Jeffrey. Ze werkte bij de Aldi en bij schoonmaakbedrijven. Tot ze zo’n Melkertbaan kon krijgen. In het onderwijs. Niks plakpotjes bijvullen. Lenie doet de administratie. En duizend andere dingen.

In de gang hangt een affiche van de Week van de Opvoeding. Da’s krap aan: een Eeuw zou ook mooi zijn. „Want de wereld is veranderd”, weet Lenie. Als een kind ’s ochtends z’n jas laat vallen, zegt-ie: „Mam, raap effe op.” Vroeger had je alleen op Soestdijk prinsjes en prinsesjes. Nu zelfs in Den Bosch. Alles wordt ook met de kinderen overlegd. Niks voor Lenie. Die is meer van het sluiten: deuren en discussies.

Ze kent alle 197 leerlingen. Plus hun Hollands Glorie-namen van Kelly tot Dylano. Vroeger hadden ze 250 kinderen. Maar ja, de vergrijzing hè? Wat wel kleur geeft: de helft is van allochtone ouders. Ha, daar is Amina, een van d’r bellefleurtjes. Woonwagenkind van het Zuidoosterfront. Een schat: elke dag knuffelen ze eventjes met elkaar. Amina’s broer heet Tarzan. Handig. In de jungle kun je het beste koning zijn.

Mooi, vrolijk en fris gebouw, Het Rondeel. In het stiltelokaal hangen de vijf gouden regels. Met extra plakband. Op het onderste plakkaat staat: ‘Wij tonen respect voor elkaar en accepteren dat iedereen anders is.’ Het hangt op kniehoogte. Verdraagzaamheid verlangt dat je kunt buigen.

Buiten bonkt een BMW. Van sommige ouders hebben de leerkrachten flink schrik. Grote bek, dreigementen. Er zijn invalkrachten die feestelijk bedanken voor deze school. Maar Lenie is niet bang. Ze is een Bosch Betje, zegt ze met onderkoelde trots. Als enige is zij vertrouwd met de taal, codes en omgangsvormen van de Graafsewijk. Elke dag houdt Lenie zicht op de schoolpoort. Zij hoort de roddels. Weet wat er broeit. Als moeders ruziën of vechten, springt zij ertussen. Peuken op de grond? Hup, hier zijn veger en blik. Lenies leesplankje: aap, noot, res-pect. Ja, moeilijk woord. Zeker in tijden van collectieve dyslexie. Maar Lenie blijft erop hameren.

Bij LOI kost het vier jaar. Dan ben je tolk. Lenie is het zonder diploma. Twee talen. Vloeiend: die van de buurt en van de school. Volslagen andere werelden. Zo leer je op Het Rondeel dat je nooit mag meppen. Maar vorige week nog, bij de kleuters. Een moeder pissig tegen d’r zoontje: „Nondeju! Gij zou toch terugslaon?!” Tegengestelde lessen. Daar krijg je verwarde kinderen van.

Buiten rukt de herfst op. Boven Lenies bureau hangt een tekening van Stephan. Van een boom. Zonder blaadjes, alle seizoen kaal. Verderop roept een affiche dat het Kinderboekenweek is. Thema van 2011: Helden. Het is tijd om zo’n cape te knippen. Maatje S. Met een grote L achterop. Kijk, daar vliegt ze! Volhouden, Lenie.

_______________________

publicatiedatum Brabants Dagblad en deze website: 19 oktober 2011

Reacties

Lenie renne wat wordt ze weer overdreven mooi beschreven .
Maar de waarheid is totaal anders b.v. De roddels ze weet alles
Ze vangt wat op en maakt het verhaal groter dan het in werkelijkheid is en ze heeft de juiste mensen om alles door de brieven . De ouder raad specifiek samengesteld groepje om alles verder te roddellen zodat zei als er veel ergenis tussen de ouders komt ineens nergens van af weet maar wel de aanstichter is bij het overgrote deel is zei erg onbeschoft en totaal niet vriendelijk aan de telefoon . En de ouders die haar ermee confronteren dat dit niet kan wat ze doet aan maakt meldingen bij de politie zodat bepaalde ouders niet meer in de buurt van school mogen komen ze weet dat ze fout zit maar zo haar haggie weer weet te redden . Vraag maar aan oude klasgenoten van haar ex vriendjes die hebben hele erge ervaringen met haar iedereen die zegt dat is een van de ergste gemene en valse bitch die er maar kan bestaan . Vandaar dat ze weinig vrienden en kennisen heeft uit haar eigen levensloop het is een valse teef die zich nu voor moederoverste op school gedraagd waar vele nadelen aan zitten je mag alleen ja nee en amen zeggen en anders wordt er getreiterd en flink geroddeld over jou om te koeieneren haar nivo zit echt op basisschool nivo na haar tienertijd zou je zeggen dat het minder wordt maar bij haar juist erger 8 van de 10 ouders zijn totaal niet te spreken over haar . Rara hoe zou het toch komen beschrijf de echte lenie rennen en maak haar niet zo geweldig want dat s ze hellemaal niet

Grote vriend,

In de negentien jaar dat ik in Den Bosch woonde ben ik niemand tegengekomen met een beetje kritiek in de bovenpan. Integendeel, Den Bosch is het epicentrum van de westerse, oosterse, noordelijke en zuidelijke beschaving. Meelij met degenen die de pech hebben ergens anders te moeten vertoeven.......

Jij bent blijkbaar een uitzondering en mag derhalve voor je leven vrezen daaro. Hou vol, in geval van nood heb ik hier een schuilkelder.

Mooie stukjes, dat de inspiratie bij je blijft!

Mooi! Lenie maakt van haar hart geen moordkuil. Wat heerlijk om zo te kunnen zijn.

Hartverwarmend.
Ik zie Lenie helemaal voor me.

Eric met een cape met een grote C erop, maatje L.
Kijk daar vliegt ie! Naar weer zo'n prachtig verhaal.

Nieuwe reactie inzenden

Uw e-mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.