Lentegroet uit Rio

Hij groeide op aan de rand van de Zeeheldenbuurt in Vught. Dat is geen Zilvervlootwijk. Wal en schip zijn er smaller dan het gat daartussen. Maar Jaap [32] viel er niet in: hij ging studeren. Makelaardij. Mooie opleiding, zicht op goudkusten. Al op z’n 21ste was hij portfoliobeheerder bij AZL Vastgoed in Heerlen. Vier jaar later voerde Jaap vanuit een trustkantoortje bij FC Den Bosch het beheer over zo’n 150 BV’s. Die bezaten voor ruim een miljard euro kantoor- en winkelpanden in Duitsland. Es war wunderbar: dankzij de formule l x b x h oftewel lobby x bravoure x hypotheek veranderde elke kubieke meter in goud. Jaap beleefde feesten in de jachthaven van Cannes, chique diners in Brussel en beheerde vastgoed tot in Oekraïne. Zijn droom? Op z’n dertigste een Audi A3 hebben. Maar dat pakte anders uit. Hij had ’m op z’n 26ste.

Vandaag begint ze. De lente. De Grote Schoonmaak? Die heeft Jaap al dubbel en dwars achter de rug. In 2008 begon zijn kantoor naar groene zeep te ruiken. Het glibberde. Vastgoed ging lelijk onderuit. Zijn werkgever? Bankroet. Het failliete Trust Alliance nam hij voor een habbekrats over. Zijn nieuwe kantoor: Peperstraat 9. Maar de twijfel verhuisde mee. Drie sterfgevallen in z’n nabijheid verkruimelden de laatste overtuiging dat geld de essentie is.

Nu rijdt hij regelmatig naar de Sligro. Samen met z’n maat Lucas. Bier en bockworst halen. Voor de maandelijkse borrel van zijn nieuwe onderneming – ook zonder dampende reerug kan netwerken leuk zijn. OndernemersRijk heet het nieuwe zakelijke initiatief. Geen BV of NV, maar een coöperatie. Met leden die hun kennis, kunde en contacten verenigen. Eeuwenlang leunde Brabant op collectieve kracht – van boerenleenbank tot melkfabriek. Maar dat verstofte. Spijtig, vindt Jaap. Hij pakte een plumeau. Nu glimt en glanst de coöperatie weer.

OndernemersRijk zit op de vijfde verdieping van Brugpoort aan het Emmaplein, waarin ook het Brabants Dagblad is gevestigd. „We hebben al 75 leden”, glimlacht Jaap. Tegen betaling van schappelijke contributie kunnen zij vrijelijk gebruikmaken van flexwerkplekken, internet en koffie. Plus: ontbijtsessies en workshops. Individueel, toch samen. Maar zonder de bollenwolsfeer van zelfgebreide winstcijfers.

Of daar een markt voor is? Zet maar wat extra koffie: volgens de Kamer van Koophandel telt Den Bosch 14.832 zelfstandige ondernemers. Dat aantal groeit, zeker met al die reorganisaties – het luchtkussentjeswoord voor ontslag. Andere oorzaak: meer Bosschenaren willen zelf de regie over werk en inkomen voeren. In 2011 schreven 1257 nieuwe ondernemers zich in. Veel jonge gelukszoekers: 23% is twintiger, 30% dertiger. Zzp’ers vormen 73% van alle lokale bedrijven.

Tijd voor een bezoekje aan OndernemersRijk. Op de gezamenlijke lunchtafel wacht een fruitschaal met een overrijpe banaan, drie kiwi’s en een avocado. Het is het enige stilleven. Business developer Jamal ijsbeert met z’n iPhone. Coach en masseur Geert nipt van zijn Fair Trade Rooibos-thee. Juriste Liesbeth zit te laptoppen in een zaaltje, waar ze pas nog 25 ambtenaren trakteerde op een cursus bestuursrecht met Bossche bol.

De zakelijke toekomst? De VN hebben 2012 uitgeroepen tot Jaar van de Coöperaties. Jaap roept vrolijk mee. Bovendien draagt hij een geluksarmbandje. Met drie knopen. Heeft-ie pas in Rio de Janeiro gekregen, van een lief meisje. Elke knoop staat voor een wens. De eerste – zoenen met haar – is niet uitgekomen. Die andere knopen? Die gaan over OndernemersRijk. Als ze uitkomen, mag het bandje los. Vannacht gaat Jaap over een schaar dromen.
_______________________

Publicatiedatum Brabants Dagblad: 21 maart 2012