Sang, 27 jaar

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Het was een rare avond, zegt Sang. Zes jaar was hij vrijwilliger bij het W2 Poppodium in Den Bosch. Eerst kok, later barhoofd. Zo’n 80 bekenden, onder wie vijftien medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, bezochten half februari zijn afscheidsfeestje. Vrijwilligerscoördinator Herbert las het levensverhaal voor dat Sang zelf had geschreven. Vier kantjes, eindigend in wit. Vrolijker was de fotomontage: Sang bij de piramide van Cheops, op de Chinese Muur, voor het Sydney Opera House. Was-ie er toch nog geweest. Toen Sang begon te dansen, durfde de rest ook. De dj trakteerde op techno en hardcore, Sangs lievelingsmuziek. Er klonken geen nummers van Janis Joplin, Kurt Cobain of Amy Winehouse. Had goed gekund. Ook zij werden niet ouder dan 27.

Zijn wieg stond in Phoung Thahn, dorpje in Vietnam. In 1987 kwam het gezin naar Nederland. Toen Sang dertien was, viel hij flauw. Ambulance, ziekenhuis, nieren die kleiner dan kidneybonen bleken. „Erwten”, zegt Sang. Hij belandde in een Gelders pleeggezin. Thuis ging het niet langer. „Ik voel me Europeaan”, legt hij uit. Zijn ouders bleven Aziaten, verdwaald in de atlas. Hij heeft ze nooit meer gezien. meer. Zijn zusje komt hij af en toe tegen. Op Facebook.

„Hier zit-ie”, wijst Sang. Links. De donornier die hij op z’n zestiende kreeg. Maar na een jaar spuugde Sang bloed. Afstotingsproces. Het dialysecircus begon opnieuw. Wekelijks drie- à vijfmaal spoelen. Dat donororgaan? Dat lieten de artsen zitten. Souvenir.

Bij zijn keuze voor een koksopleiding had Sang nog getwijfeld: Arnhem of Den Bosch? Het werd Den Bosch, want zijn verstand is gezond. In 2005 kreeg hij hartkloppingen. Verliefd, op een Vietnamese studente. Ringen, trouwplannen, tranen: haar studievisum werd niet verlengd. Is Nederland een staat in of van ontbinding? Want weg moest ze. Haar vliegreis naar Vietnam was afgrijselijk, zegt Sang. Hij weet dat niet uit latere mailtjes. Maar uit eigen ervaring. Hij bracht haar terug.

Zieke nieren, gebroken hart. De remedie? Werken in de W2, voetballen in het Wajong-team van FC Den Bosch en studeren voor financieel-administratief medewerker. Tussendoor urenlang tv en yatzee in het JBZ, waar jaarlijks zo'n 150 mensen dialyse krijgen – in totaal 26.000 behandelingen. „Sympathiek personeel”, glimlacht Sang. Fijne internist ook: Jaap Beutler.

In april 2011 knakt Sang. Operatie, nieuwe donornier. Maar na veertien ziekenhuisjaren is hij het zat zichzelf te kortwieken. „Ik wil leven tot ik erbij neerval. Dat kan niet. Altijd moet ik voorzichtig zijn. Zo ben ik niet.” Sang wikt en weegt, voert lange gesprekken met vrienden. Begin 2012 besluit hij te stoppen met de dialyse. Zelf regie voeren. Over leven en dood. Want hoeveel beterschapskaarten kan een mens velen?

Een psychiater stelt vast dat Sang wilsbekwaam is. Eind januari volgt zijn afscheid op het de dialyse-afdeling van het JBZ. Tranen. Over en weer, over en uit. Thuiszorg zal hem begeleiden. Tot het einde. Prognose? Zes à acht weken. De wereld gaat snel, maar niervergiftiging kost tijd.

„Ik had nu dood moeten zijn”, zegt Sang kalm. Op zijn tafeltje in de Postelstraat ligt een Jack Daniels-sleutelhanger en medicatie tegen hartfalen. In de wandkast staan 31 afscheidskaarten. Op de planken liggen pluisjes stof.

Hij praat langzaam. Zijn verhaal lijkt gedrenkt in schildpadsoep: over die ene dag, kort na carnaval. In de Bossche binnenstad. Hij zag haar. Zij hem. Ze raakten aan de praat. Pakten een pizza. Later bier in Bar le Duc. De rest is geschiedenis. Of toekomst?

Twee weken leefde Sang in genadeloze twijfel. Thuis, tussen alle afscheidskaarten. Zijn beslissing? Hij lacht verlegen: „Ik ben echt gek op haar. Zij op mij.” Op 26 september 2012 gaat hij 28 worden. Levensgenieter pur sang.

________________________________

Publicatiedatum Brabants Dagblad: 4 april 2012

Reacties

Ik kon niet stoppen met lezen, na de eerste drie regels moest ik verder lezen.

Groeten, H de Vries - Top 10 Literatuur

Een heerlijke column om te lezen. Beter dan een film kijken.

leuke films
dora filmpjes

Dit is pure klasse! Bedankt hiervoor!!

jassen met bontkraag

Heel erg bedankt voor deze mooie column!

mvg

Peter

telefoonhouder auto

Hele mooie column. Kreeg tranen in mijn ogen toen ik hem las.

Boeken top 10
Whatsapp PC
Candy crush saga
Pet rescue saga

Echt een supercolumn. bedankt he!

mvg

Henk
------------------------------
HTC One

Ej ik ben zo focking trotz op je Sang!!!!
Ik ben blij dat ik je ken & we zulke groede vrienden zijn geweest!!!
Ik hou van je veel geluk & vooral je liefde!

X. Meliz

Heel indrukwekkend verhaal! Hopelijk valt de dialyse mee.. Ik blijf je volgen, Sang! Liefs!

Mooi geschreven, universeel verhaal. Ook zonder de hoofdpersoon en het decor te kennen ontroert het me.
Sang, veel geluk en kracht toegewenst.

Lieve Sang,

Hier tijdens de dialyse van Martin zitten we je stuk te lezen. Wat een prachtig stuk! We zijn erg trots op het feit dat we je mogen kennen en je mogen meemaken.

We zijn zo blij voor je, hoe het nu met je gaat! We wensen jou (jullie) al het geluk en gezondheid van de wereld toe! Geniet ervan!

Heel veel liefs,

Martin en Wilma

Love is strenger than pride!!! You go :) XR

geweldig hoe geweldig veel mensen je geweldig blij maakt met jouw geweldige (hervonden) blijdschap: lang mogen jullie leven!
(maar die liefde en die levenslust komt denk ik toch echt uit jouzelf)

Lieve Sang, rare tijd met uiteindelijk toch een leuke twist.
Ik wens je alle goeds en heel veel liefde samen :-)
x

Sang,

Wat een bijzonder verhaal, het maakt erg veel indruk op mij.
En wat een bijzondere wending, ik denk voor jullie beide!
Jullie verhaal bevestigd maar weer dat je de liefde niet kan plannen, het overkomt je.
Ik hoop dat jullie verhaal erg lang mag worden.

Groetjes

Karen

Lieve Sang blijf altijd je hart volgen!!!

Hallo mensen, collega's en vrienden.

Bedankt voor de afgelopen tijd voor jullie steun!!!
Ik ben blij met jullie reacties.

Ik zie jullie in de toekomst zeker weer!

Groetjes,
Sang

Yes!! Sang ga er vol voor jongen en geniet!

Het is je meer dan gegund Sang! Dat de kracht van de liefde je nog lang van het leven mag laten genieten!

Sang is mijn collega bij de W2 en wij zijn zo blij met dit wonder. Zijn leven is 180° gedraaid en hij leeft en geniet, heeft liefde gevonden.. prachtig. Wonderen bestaan dus wel degelijk. Mooi stuk over Sang en Sang..heel veel plezier in de liefde!!

Nieuwe reactie inzenden

Uw e-mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.