Kijk daar! Een kwinzel!

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Kees kuiert voorbij. Met nordic walking-stokken. „Meters maken!” roept hij opgewekt. Enkele wandelgenoten moedigen hem aan. Kees boomt stevig verder. „Wachten bij de kikkerpoel!”, roept Evelien. Kibra uit Ethiopië is daar al. Ze staart naar de modderplas. Tuit haar lippen. Maar geen kikker te zien. Laat staan een prins.

Elke week kriskrast Evelien over de Vughtse Hei. Met zo’n vijftien frisseluchtzoekers. Ze is bewegingsagoog, bij de Reinier van Arkel groep. Haar wandelaars wonen op Voorburg, Reinier of zelfstandig. De jongste is 34, de oudste 78. Van hondenkapster en automonteur tot pedicure en piloot. Kan elke sterveling van het pad raken? Ja. Waar de TomTom Go Live 1005 World op zwart gaat, ijlt de geest mijlen verder.

„Oké, in een kring!” roept Evelien. Vaste prik: warming up. Zelfs Mohammed doet mee. Zijn lijf is wat stijfjes van de medicatie; zijn geest rekt en strekt te fanatiek. Wij spreiden de armen. Maken cirkeltjes. „Ik vlieg naar Afrika!” joelt Kibra. Boven haar trekken vogels zuidwaarts. „Voeten stevig op de grond”, adviseert Evelien. De zwaartekracht wint. Kibra blijft vandaag. In 2010 klapwiekte ze in het rond. Ze raakte alles kwijt. Ook haar papieren. Dankzij het Rode Kruis heeft ze het telefoonnummer van haar zus in Ethiopië weer. Straks bellen.

We steken de hei over. De Slag van Lekkerbeetje, die hier in 1600 plaatsvond, is uitgeraasd. Zelfs in het hoofd van Hicham is het even vrede. Hij hoort stemmen. Behalve op deze herfstwandeling. Zijn Marokkaanse ouders lopen nu ook. In Mekka, op bedevaart. Voor zijn genezing.

Op kop stiefelt Hanneke. Ze heeft een loopneus. Maar haar voeten kunnen er ook wat van. Tien kinderjaren zat ze bij de Vughtse wandelsportvereniging De Gemzen. Zij zong uilen uit olmen. Nu is ze stiller. Maar ook wijzer. Ze draagt een oehoe-bril.

Veel cliënten van Reinier van Arkel zijn zwaarlijvig. Medijngebruik, weinig beweging, leed wegeten. Ook Kees is stevig. Functionele gezetheid: op feesten en partijen is hij imitator van de Zangeres zonder Naam. Zijn stem? Over de heide klinkt een couplet van Laat me dromen in jouw armen, een zelfgeschreven lied met zilveren zanglijnen. Ornithologen, opgelet. Dit is geen nachtegaal of geelgors. Maar Kees.

We lopen. Met en zonder rugzakje. Links de boom van wijsheid, rechts van goed en kwaad. Plots stopt Henk. „Hoor je dat? Een kwinzel.” Gôh ja, zeg ik. „Kan niet”, lacht Henk. „Kwinzels maken geen geluid.” Het verzinvogeltje zal die middag nog vaak voorbij fladderen.

Henk lijdt aan OPS. Als monteur werkte hij met oplosmiddelen. Toverspul: ook zijn geheugen raakte foetsie. Dat maakt Henk vaak somber. Dertig jaar was hij lid van de Vogel- en Natuurwacht. Hij kende de namen van alles wat ritselt, bloeit en vliegt. Vrijwel alles is verdwenen; het deurtje van zijn bovenkooi kiert. Maar wandelen helpt, weet Henk. Zijn voeten zal hij niet snel kunnen vergeten.

Statige José en montere Micha lopen voorop. Sharine sjokt er dromerig achteraan. Als kind tuurde ze op Aruba vele nachten door een sterrenkijker. Ergens moet hij nog staan: Sirius, de fonkelende hemelhond die altijd over je waakt.

Terug bij het vertrekpunt, de kantine van atletiekvereniging Prins Hendrik. Even bijkomen. De ruimhartige sportclub schenkt koffie en thee, nu Reinier van Arkel dat heeft wegbezuinigd. Ook het busje dat enkelen van de wandelclub ophaalde, is geschrapt, Ja, crisis. Eentje zonder interventie.

De kopjes worden leeggedronken. Begeleidster Thea deelt liefdevol appels uit eigen tuin uit. Voor zo meteen. Voor onderweg van hier naar ergens. Niet verdwalen, hè?

_________________________________________

Publicatie Brabants Dagblad: 31 oktober 2012

Reacties

wat .heerlijke activiteit om te organiseren en om aan deel te nemen

Een prachtige en warme beschrijving van de mens en zijn verhaal. Dat ze nog maar vaak samen over de Vughtse Hei mogen lopen.

Mooi! Mijn dag kan niet meer stuk vandaag.

Ina Bijl

Wat fijn dat zo,n zinvolle en belangrijke activiteit zo mooi wordt beschreven.

Wat een mooie en zinvolle aktiviteit in de natuur; die ons zoveel te bieden heeft! Prachtig beschreven,wat een schrijfkunst!

goh, wat mooi omschreven. Ontroerend, positief en luchtig. Evelien en Thea, ga vooral door met deze waardevole activiteit.

Geweldig hoe je de sfeer hebt weten vast te leggen en de respectvolle wijze van benadering.
Alle deelnemers v/d wandelgroepen zullen met deze column helemaal in hun nopjes zijn !
Ook krijgt zo diegene die minder weet heeft van wat er zich in de psychiatrie afspeelt 'n kijkje in deze wereld.

Mijn dank is groot ook namens de deelnemers.

Zo'n eenvoudige activiteit wat zo weinig kost en zoveel oplevert zeker ook dankzij de persoon Evelien!
Ook m´n complimenten om het zo warm en betekenisvol te kunnen beschrijven.

Die Evelien is mijn zusje. Ben best wel een beetje trots op haar.Ondanks bezuinigingen gewoon doorgaan met iwandelgroepen.Weet iemand toevallig nog een goed, gratis, personenbusje? Die ze nu hebben stopt er binnenkort mee en dan....

Tsja, als je de kwinzels ziet vliegen, dan is het niet meer noodzakelijk om verre reizen te maken! De meest exotische vliegeraars rond de IJzeren Man zijn net zo mooi als soortgenoten in Etiopië of Aruba! Heel leuk & grappig geschreven, ga zo vooral door!!

Mooi sfeerbeeld van een waardevolle activiteit. Samen actief, buiten en laagdrempelig. Een activiteit we zuinig op moeten zijn.

Wat een mooie soms ontroerende beschrijving van deze wandelaars met hun geschiedenis. Geweldig. En wat fijn dat deze activiteit er is. Dat mensen weer leren genieten van al het schoons zo dichtbij. Natuur is helend.

Super,
Leuk om te lezen dat iedereen op zijn of haar wijze geniet van de wandeling in de natuur.
Vooral doorgaan!

Wat prachtig omschreven .Fantastisch hoe je alles zo op papier kan krijgen ,ik ben sprakeloos!!

Mooi geschreven. Ik ben jaloers op de mooi gekozen woorden en prachtig gemaakte zinnen.

Nieuwe reactie inzenden

Uw e-mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.