Verkrotters

Onbewoonbaar verklaard. Dat zag je op vele gevelbordjes in de jaren zeventig. „Onverklaarbaar bewoond”, bromden bewoners van volkswijken. Het kwam goed. Bijna.

Toch zie je ze nog. Verwaarloosde panden, waar volgens Burgerzaken enkel de stilte staat ingeschreven. De eigenaren herken je aan hun rode zakdoek. Ze doen alsof hun neus bloedt. Uit onverschilligheid, hoogmoed of vrekkigheid.

Tijd voor publieke afkeuring? Bij de Heijmans-asfaltcentrale maken ze pek, Capri Chicken in Rosmalen kent de weg naar veren. Maar een strafexpeditie is zo ordinair. Bovendien: wie zo openlijk zijn eigendom naar de ratsmodee laat gaan, vernedert zichzelf al.

De Top-zes van verpaupering:

op zes staat feestartikelenwinkel Las op de hoek van de Zuid-Willemsvaart. Bij de deur zit een sticker. Van beveiligingsbedrijf Elro. ‘Cameraobservatie’ waarschuwt het plakplaatje. Da’s geen aanbeveling voor Elro. Want de houtrot slaat hier al jaren ongehinderd toe. Achter de aangevreten vensters – kozijn of niet kozijn, lijkt het motto van Las – liggen rubberen ratten, skeletpuzzels en een opblaasbare afgehakte arm. Verval in stijl. Dat wel.

Op vijf: de Dorpsstraat. Van Monopoly? Nee. Van Rosmalen. In het klassieke bordspel kun je de Dorpsstraat al na één ronde bebouwen. In Rosmalen mislukt dat eindeloos. Vooral nummer 65 is een monument van laksheid. Ooit bloemboetiek René, nu een doorn in het oog.

Op vier: de voormalige kerk aan de Jan Heinsstraat. Er zouden negen appartementen in komen. Laten wij bidden, voor de oprechtheid van vastgoedtypes. Want in ongewijde kletspraat kun je niet wonen.

Op drie: Havensingel 20-21, waarin ooit danstent De Boortoren zat. Een frisse zaak? Alleen de Glorix-gele gevel rechtvaardigt die gedachte. Eigenaar is Geoffrey Groenewoud. De Vughtse vastgoedhandelaar lijkt sterk in de ban van het duivenmelken. Grijze stadsfladderaars vliegen zijn krot vrijelijk in en uit. Van roekoe naar rock & roll: aan de gevel van het krot roepen festival-affiches om aandacht. Paaspop belooft 175 muzikale acts, waaronder Bang Bang Bazooka, Rotfront en Traumahelikopter. Indien het Schijndelse festival nog een sfeerpodium in Den Bosch zoekt: just call Groenewoud.

Volgens inspectierapporten liet Geoffrey onherstelbare schade aan monumentale panden in de Hinthamerstraat en Kerkstraat veroorzaken. Ligt zijn hart niet bij cultuur? Dat is niet gezegd. Ook graaicultuur is een kunst. Net zoals zesminnetjescultuur in fatsoen. Beide vergen oefening. Langdurig.

Op twee: Walpoort 3, 3a en 5. Sinds maart 1988 is de gemeente Den Bosch stille eigenaar van deze drie bouwvallen in de Uilenburg. Ooit zat hier bloemenhandel Henderson, nu groeien er mossen. In het dak gaapt al jaren een gat van enkele vierkante meters. Zullen we die roestige vlaggestokhouder uiterlijk 29 april weghalen?

Op één: het gebied onder aan de Diezebrug. Tal van verwaarloosde panden zijn hier eigendom van Edison Vastgoed van de Vughtse zakenman Cor Pijnenburg. Even sfeer proeven? Naast de voordeur van Havendijk 16 staat met stoepkrijt een mitrailleur getekend. Doe uw ogen dicht. Schiet dat wapen in gedachten volledig leeg. Gooi nog wat handgranaten. Open nu uw ogen. Welkom in de stad van The Krotfather.

 

Publicatie Brabants Dagblad: 13 maart 2013