Voorspellingen 2014

Koffiedik kijken, glazen bol opwrijven, kattendarmen lezen. In Den Bosch, epicentrum van voorspelbaarheid, kan elke vorm van waarzeggerij achterwege blijven. In de Brabantse hoofdstad gaat het immers zoals het al eeuwen gaat: volgens diep ingesleten wetmatigheden. Of wordt 2014 anders? Negen voorspellingen:

• Eind januari wordt het Groot Ziekengasthuis met een dikke laag teerzalf ingesmeerd. Vergeefs: het blijft een steenpuist. In de zomer volgt radicale behandeling: sloop.

• Niets is meer heilig. Uit onthullingen blijkt dat de NSA zelfs de bellende engel op de Sint-Jan afluistert. Opmerkelijk: de meeste telefoontjes komen van 073-155155, het gemeentenummer. De piek ligt steevast op dinsdagochtend, als B en W vergadert. In de uitgewerkte NSA-verslagen staat ook exact wie met welke hulpvraag de engel belde. Sommige college-leden hingen wel een half uur aan de lijn. Namen? Over wanhoop zwijg je.  

• In 2014 vieren de zustersteden Den Bosch en Leuven uitbundig 752 jaar verbondenheid. Hûh? Da’s toch geen mijlpaal?! Nee, maar volgens elf pagina’s computerberekeningen van de Bossche horeca is ook 752 een erg uniek getal. Kortom: feest. Het is bij Heineken zelfs drie keer nagerekend. En? Het klopt! Momenteel sleutelen cijferaars nog driftig aan de bewijslast dat we in 2014 ook absoluut 77 jaar Hockeyclub ’s-Hertogenbosch, 132 jaar Oeteldonksche Club en 634 jaar Zoete Lieve Vrouwe-beeld moeten vieren. Stuk voor stuk magische jaren, die een geopende tapkraan rechtvaardigen.

• Achter een autosloperij in oud-Orthen wordt een neandertaler-kamp ontdekt. Bij nadere inspectie blijkt het een nog bewoonde nederzetting.

• Activiteiten rond het 500e sterfjaar van Jeroen B. mogen niet langer onder de naam Bosch 500 plaatsvinden. Dat is de uitkomst van het kort geding dat elektronicaconcern Bosch tegen de gemeente aanspant. Met de rechtszaak wil de Duitse fabrikant voorkomen dat zijn Bosch500 – een brand- en rookmelder uit haar FCP-serie – reputatieschade lijdt. Uit het vonnis: "De consument associeert Bosch500 met de tijdige herkenning van rook en vuur. De gelijknamige stichting lukt dat echter niet. Er is vuur in de stad, als het om de herdenking van Jeroen B. gaat. Maar stichting Bosch500 merkt dat vaak niet op.”

• De publiekscursus Toontje lager zingen, waarmee het IVC zijn 50e zangconcours viert, loopt op ruzie uit. Alle lokale deelnemers eisen hun geld terug: het lukt niemand in stem te zakken. Een hogere toon aanslaan blijkt Bosschenaren wel vlot af te gaan. Logopedisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis staan voor een raadsel.

• Het carnavalsthema van 2014, Oeteldonk laot oe zweve, inspireert de gemeente: zij stelt een luchtbrug over de Aa in. Maar vooral electoraal zweeft Den Bosch, blijkt bij de gemeenteraadsverkiezingen.

• In 1826 voer het eerste vrachtschip over de Zuid-Willemsvaart. Eind dit jaar zal de Quo Vadis, Eendracht of Amicitia de laatste zijn die het oude kanaaldeel in Den Bosch passeert. Tijd voor ritueel afscheid, vindt Rijkswaterstaat. Op 31 december zet de dienst van 18.26 uur tot 20.14 uur symbolisch alle vier bruggen open. Rijkswaterstaat hoopt dat Bosschenaren in die 108 meditatieve minuten genadevol terugdenken aan alle keren dat ze vloekend voor een open brug stonden.

• Bij graafwerk voor het puthuis wordt een kistje met de overlijdensakte van Jeroen Bosch ontdekt. Volgens historici is het document authentiek. Feest? Nee: Bosch’ sterfjaar blijkt niet 1516 maar 1513 te zijn. Kortom: in 2014 is de schilder 501 jaar dood. Alle betrokkenen tekenen een geheimhoudingsverklaring. Het kistje gaat weer de grond in. Diep. Heel diep. Omdat het geheugen soms wil vergeten.

_________

Publicatie Brabants Dagblad: 8 januari 2014

 

Attentie 

 Eind oktober 2013 is Stadskronieken verschenen: 36 columns over Den Bosch, haar buurten, bewoners en bezoekers. Brabants Dagblad-fotograaf Marc Bolsius maakte bij elk verhaal een foto. Ook biedt het boek 36 nawoorden: hoe hangt de vlag er nu bij in al die veranderende stadslevens?

Stadskronieken [96 pagina's, hard cover] is verkrijgbaar bij boekhandel Polare Heinen en het Stadsarchief in Den Bosch. Prijs: € 10. Als je het boek thuisbezorgd of -gestuurd wilt krijgen, kost het € 12,50. Interesse? Stuur me een mailtje: stadskronieken@gmail.com