Kruipend Naar Huis 5.0

Aftellen! Over twee uur begint studentenfeest ‘Kruipend Naar Huis’ in drie partytenten op Noord. Verwachte opkomst: 600 bezoekers. Moet lukken in een stad met 13.405 mbo- en 15.242 hbo-studenten.

Een van de organisatoren is Dirk [23]. Hij zit in het eindexamenjaar van Voedingsmiddelentechnologie aan de HAS. Specialisme: bier. In zijn vrije tijd brouwt hij zo’n 850 liter per jaar. Eerder deed hij de bakkersopleiding. Maar het is leuker om eigen bier mee naar een verjaardagsfeestje te nemen dan een volkorenmik.

‘Kruipend Naar Huis’ beleeft zijn vijfde editie, pal naast de studentenflats aan de Wethouder Schuurmanslaan – de WSL in de volksmond. Vlakbij wonen senioren. Eerst klaagden ze steen en spataderbeen. Maar dat is opgelost, glimlacht Dirk. Voortaan houden de studenten een jaarlijkse bingoavond voor de 65-plussers. De prijzen: van koffiezetapparaat tot fles jenever. „Bingo!” roepen olijke oudjes soms op straat. Dan zwaait Dirk terug. 

Het bestellijstje voor het feest: 1900 liter bier, 250 flessen witte wijn en 200 flessen fris. Dat vertelt Dirk met een baco in zijn hand. Een Bacardi-cola? Nee, zo’n Engelse sleutel. Onderling hebben de elf organisatoren van bewonerscomité WSL afgesproken dat ze geen spat alcohol drinken. Maar dat komt goed. Op de after party.

Even snel eten. Dirk loopt naar zijn bewonersgang op de vierde verdieping. In de gezamenlijke keuken dampen zakken friet en kroketten: Snackbar De Tourist sponsort in vette natura. Het is een gezellige keuken, opgeknapt voor de wedstrijd ‘Pimp Your Kitchen’ van BrabantWonen. De muren zijn opgevrolijkd met afdrukken van verfhanden – Céline had op 17-12-13 een dronken pink. Daarnaast hangen de straatborden ‘Paleis van Justitie rechtsaf’ en ‘Prostitutie verboden. Artikel 3.9 A.P.V, gemeente Waalwijk’. De belangstelling voor wet- en regelgeving leeft hier.

Half elf die avond. „Zes-honderd-zes-en-vijftig-tig!’’ roept het opgetogen meisje van de entree. Zoveel bezoekers zijn er. De muziek: kabonkabonk unlimited. Op de omheinde parkeerplaats vieren studenten la dolce vita. Voor 12,50 euro is het onbeperkt drinken. Dat trekt ook niet-studenten. Jet [24] werkt bij een visimporteur. Morgen begroet ze zalm en zonnevis, maar eerste dansen. Jet heeft zes bier op. Haar ogen zijn aquaria vol tralala. Er zwemt verlangen in.

‘Klik!’, doet Bas [22]. Hij maakt foto’s van bezoekers. Zo’n 500 heeft hij er nu. Voor Facebook. Op zijn T-shirt zit een sticker dat hij vrijgezel is. Het plakplaatje wil zich hechten. Nu die onbekende zij of hij nog.

Op een tafel staan zestien aangesproken glazen. Het bier is dood. Niet erg, het kerkhof ligt honderd meter verderop. Levendiger is de opgefokte steigerbouwer X uit Limburg. Maar zijn blik is strak, zijn ogen meer pil dan pu. De ingehuurde beveiliger Mark kijkt er niet van op. This is 2014. Tot nu toe is maar één jongen verwijderd. Kalme party.

Hoe feesten Veerle, Bas, Kim en andere studenten? Met honderden selfies. Verder geldt het oude recept: muziek, liefde, dance, sterke verhalen en drank. ‘Leve het hiernumaals’, staat op het T-shirt van een tapmeisje.

Klokslag twaalf valt het doek. „Tof feest!”, oordeelt Sacha [23], die alle vijf edities van ‘Kruipend Naar Huis’ heeft beleefd. Ze wiebelt weg met het laatste bier. In lentejurkje, eelt op haar knieën.

_____________

Publicatie in Brabants Dagblad: 21 mei 2014