Kampioen

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

Op het Rodenborch College in Rosmalen zijn huisdieren niet toegestaan. Maar deze zomer gaat zelfs schoolvrijwilliger Jan (77) buiten zijn boekje. Op de borst van de oud-politieagent wiebelt een hamster. Het oranje dier oogt zeeziek: Jan is geen stilzitter. Vroeger wel. In de jaren vijftig was hij seinwachter bij de NS in Vught. Een overzichtelijk leven: rood licht is stop, groen is door. Zijn fascinatie voor regels bracht hem bij de rijkspolitie. In 1965 werd hij Hoofd Uitvoering Parketdienst op het Paleis van Justitie in Den Bosch. Het nummer van zijn versleten dienstpas: 50635. Z’n moeder hield van zijn uniform.

Nu is Jan gepensioneerd. In de docentenkamer van het Rodenborch drinkt hij koffie. De oranje hamster kijkt blij: even rust. Driemaal in de week surveilleert Jan in de studiezaal. Behalve toezichthouder is hij vraagbaak, plaatsvervangend opa en wandelend Handboek voor Waarden en Normen. Bovendien schrijft hij jaarlijks zo’n 75 gedichten voor leerlingen en docenten. Wie met succes het Rodenborch verlaat, krijgt twee documenten voor het leven: het diploma en een zelfgekopieerd afscheidsgedicht van Jan. Soms drenkt hij zijn poëzie in jodium. Troostlyriek, voor een gepeste of gezakte scholier.

Het Rodenborch College is een zogeheten LOOT-school voor topsporttalent. Een op de zeven leerlingen herkent de geur van zilverpoets al op 50 meter afstand. Van atletiekbaan tot zwembad: overal in Nederland bezoekt Jan kampioenschappen om deelnemende leerlingen naar finish en victorie te schreeuwen. Dat waarderen ze. Op zijn bureau pronkt een ingelijste foto met bedankje van tenniskampioene Julia. Op een cadeau gekregen rugbybal staan de viltstiftnamen van Indigo, Jim, Lars en Lisa. Die sleutelhanger? Uit Oklahoma, van oud-sportleerling Mandy, die overzee ging studeren.

Als Jan ooit dood gaat, wenst hij het Rodenborch als laatste rustplaats. Tot die tijd wil hij volop van de jeugd genieten. Dat geeft Jan meer voldoening dan thuis een potje scrabble winnen met de 24 letters van par-ti-ci-pa-tie-maat-schap-pij.

Als surveillant draagt hij soms zijn oude politiebroek. Andere erfenissen uit zijn dienstjaren: scherpe ogen en een zesde zintuig. Dat klinkt streng, maar hij gelooft in jongeren: ze zijn vrijmoediger en openhartiger dan in zijn tijd. Sommigen laten hun rapport aan hem zien. Dat zesje kan een zeven worden, mompelt Jan dan.

Half een. Honger. In de kantine hangen vlaggen met ‘Geslaagd!’ Vandaag in de aanbieding: kipfricandelbroodje à 1,50. De onderbouwleerlingen Clint en Nina begroeten Jan en hamster. Wat ze van hem vinden? Tien met een griffel voor zijn onverwoestbare humeur.

Voorlopig hoogtepunt was zijn 75e verjaardag. Die mocht hij in de docentenkamer vieren. Van zo’n 40 leerlingen kreeg hij kaarten. Het pronkstuk? Dat diept hij uit zijn tas. Een cadeautje van de sportleerlingen Dominique en Willem-Jan: een zilveren bokaal met de inscriptie ‘U bent onze kampioen!’ Als Jan het hardop leest, biggelen er tranen over zijn wangen. De hamster schokt mee, met een zachte glimlach. Het oranje diertje weet: geen victorie zonder tranen.

___________________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 2 juli 2014

Reacties

Mooi artikel. En een nog mooiere reactie van Jan.

In ieder geval vind ik het een mooi gedicht.

Groetjes van Amelie en vergeet niet het draait altijd om muren bouwen.

Beste Eric ik heb jou al 3 maal gebeld.....maar je neemt niet op..... Ik snap 't wel....druk druk druk !! Toen ik gisteren op
2 juli op school kwam i.v.m. diploma uitreiken werd ik al
direkt aangesproken door leiding en docenten over jouw
bijzonder leuke "kroniek" over Rodenborch...én........
ondergetekende ! Niet alleen op school werd "jouw melding"
met waardering ontvangen,maar toch zeker door mij Eric !!
Ik heb direkt al afschriften geproduceerd voor deze en genen
en uiteraard ook voor de jeugd "mijn kids" van Rodenborch !
Ik kreeg gisteren van 'n gediplomeerde, Joey Eikemans, die
rugby speelt, 'n mooie fotokaart met 5 rugby-spelers
op een van onze "Kerstgala-avonden" met de mooie tekst:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Hallo Jan, Dank je wel voor je vele mooie gedichten, de
geweldige teksten op mijn facebook,je trouwe support bij
mijn rugbywedstrijden, en je stimulerende woorden
tijdens LOOT-(studie)-uren ! Dank je wel ! Joey Eikemans !
Gisteren was het diploma uitreiken voor VMBO(t) ...én
vandaag 3 juli komen de HAVO en ATHENEUM-bollenbozen hun diploma "ophalen" ! Ik verheug mij daar
nu al weer op....hoewel het afscheid "zo links en rechts"
ook weer wel met enige weemoed (net als gisteren)
gepaard gaat.....Het waren in die 4 -5 of 6 jaren
toch 'n beetje "mijn kids" geworden............
Maar Joey (van de kaart) komt mij toch nog 'n keer
opzoeken...en op mijn verzoek in zijn uniform van de
Kon.Marechaussee. Hij gaat namelijk die opleiding volgen !
Nogmaals Eric, hartstikke bedankt voor jouw leuke kroniek
waar ik niet alleen blij mee ben,maar ook 'n beeetje trots !!
Als amateur-dichter....constateer ik dat jij 'n prettige manier
van lezen kunt "construeren" !!! Wellicht tot ziens Eric !
Nogmaals dank, en hartelijke groeten, Jan Burgers Vught

Qe3xL

Nieuwe reactie inzenden

Uw e-mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.