Engelermeer [slot]

Is Den Bosch een klerenstad? Ja. Zij telt honderden paskamers. Mode voor elke beurs, van Wibra tot Cobra. Die Bossche liefde voor kleding zit ook in familienamen. Maar liefst 476 stadsgenoten heten Van de/den/der Broek. Zelfs de modieuze achternamen Jas en Mantel komen hier voor. Veelzeggend: van de 220 landgenoten die Bloot heten, woont niemand in Den Bosch. Pas in Heusden en Best loop je ze tegen het lijf.

Toch zijn Bosschenaren niet afkerig van naakt. In de jaren tachtig kregen ontklede streakers, die regelmatig in de binnenstad opdoken, volop applaus. De sauna’s, op West en in Rosmalen, floreren. Maar vooral bij het Engelermeer geeft de stad zich bloot. Illegaal gebeurt dat aan de noordzijde, waar mannen tussen pijp- en fluitekruid de lokroep van het korhoen nadoen. Aanzienlijk beschaafder is het officiële naakstrand aan de westkant.

Afgelopen zondag. In Nederland heten 642 mensen Naaktgeboren, maar het Engelermeerstrand leert dat die familie stukken groter moet zijn. Zo’n 800 ontklede bezoekers lezen, zwemmen, kletsen of soezen. De sfeer is ontspannen. Veel koeltas, weinig obesitas. Luidruchtigheid of hanig gedrag ontbreekt. Maar ook hier rukt de tattoo op: een vlinder strijkt neer op een borst, een schip vaart over een schouder, uit een lies slingert een klimplant buikwaarts.

Vlakbij het toiletgebouw ligt Annett onder haar knalrode Ola-parasol. Zij is de mater familias van het strand. Bij wespensteek, opdringerige blikken of ander onheil weet Annett raad. Onder haar stretcher ligt de stukgelezen AH Bonusfolder. Runderbraadworst: 0,99 cent. Dat komt van pas, want de jaarlijkse barbecue van de Naturistische Vrienden van het Engelermeer (NVE) nadert. Circa 500 leden telt de vereniging. Gemiddelde leeftijd: 45. Herkomst: half Brabant. Een enkeling komt uit een kerkdorp in het Land van Heusden en Altena. Maar zwarte kousen moeten ook uit.

Het naakstrand – lidmaatschap niet verplicht – grenst aan het textielstrand. In het overgangsgebiedje streken vroeger wel eens vogelliefhebbers neer. Met verrekijkers. Maar smoesjes accepteren de strandwachten niet. Zo’n kuifkoekoek zingt hoog in de lucht. Niet op een badhanddoek.

Is het deze middag broeierig aan het Engelermeer? Volgens het KNMI wel. Maar niet in seksuele zin. Naturisten ontdoen zich van hun kleren, niet van hun waarden en normen. Bovendien houdt de NVE een oogje in het zeil. Al te vrijpostige stelletjes krijgen het verzoek langdurig aan Antarctica te denken. De zeldzame keren dat een man in zichtbare staat van opwinding is, kan hij opkrassen. Mannen die hun verloren fietssleuteltje te vaak in de buurt van kinderen zoeken, ontsnappen evenmin aan de aandacht. Tentjes en camera's zijn hier verboden.

Druk is het rond de jeu-de-boulesbaan. NVE-voorzitter Jac en de verstokte naturisten Ton, Ari en Toon spelen een wedstrijdje. Ze zijn van alle rangen en standen: van schoenenimporteur tot ex-schoonmaker op de Holland Amerika Lijn. Met precisie laten ze de ijzeren ballen op de baan ploffen. Joop Ahrens, oud-lid en boegbeeld van de NVE, zou het vast goedvinden. Zijn as is zo’n tien jaar geleden over het graffel verstrooid.

Tring! De ijscoman arriveert. In kleren. Dat mag hij. Net als de exploitant van het rijdende frietkot. Zijn vet, dat op heuphoogte pruttelt, kan wel 180 graden heet worden. Opvallend is de netheid. Alle Adams, Eva’s en nakomelingen gooien hun rommel keurig in afvalbakken. Op het textielstrand blijkt die ooghandcoördinatie veel slechter ontwikkeld. Ongelogen? Ja. De waarheid is altijd naakt.

___________________________________

Publicatie in Brabants Dagblad 6 augustus 2014 | deel 1 over het Engelermeer vind je hier: www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2014/06/18/engelermeer-1