Koopavondwandeling

Ze hebben een kassa, volle schappen en te veel maagzuur. Wij noemen hen middenstanders. Maar die term verlangt herziening: de middenstand raakt op achterstand. Oorzaken? Crisis, hoge huren, webwinkels.

Arme binnenstadswinkeliers. In hun conservatisme vinden ze iets al snel te. Maar nu duikt dat woord overal op: te koop, te huur. Die affiches komen ook steeds dichterbij. In de Hinthamerstraat hangen er veertien, in de Orthenstraat zes.

Volgens gemeentelijke cijfers uit 2012 – de meest actuele – beslaan 550 binnenstadswinkels in totaal 95.000 m2 winkelvloeroppervlak. Dat zijn ruim dertien voetbalvelden. Maar volle tribunes? Het is stil aan de overkant: tussen 2008 en 2012 beleefden winkels voor niet- dagelijkse artikelen – zoals mode, boeken, camera’s – een omzetdaling van 29%. Die val lijkt niet gestopt, leert een koopavondwandeling annex inspectie in de lange Vughterstraat.

Aan het begin wacht de gerestaureerde garage van Pompen & Verlouw al jaren op herbestemming. Wat verderop staat het pand van Eko Plaza duurzaam te huur. Meer gapende leegte: Vughterstraat 241, 158 en 166. Op dat laatste adres zat Future Maman, voor aanstaande moeders. Nu wacht de makelaar een zware bevalling. Een zorgenkindje is ook Vughterstraat 134-138 In die voormalige meubelzaak staan drie vergeten ficussen benjamina. Wekelijks lijken ze enkele millimeters op te schuiven. Ooit hopen ze de kraan achter in het keukentje te bereiken.

Eveneens opgedroogd is de vishandel op nummer 109. Het hoekpand, waar Van Dartel zijn verse kabeljauw etaleerde, ruikt nu naar leegstand. Datzelfde lot nadert Vughterstraat 101A, waar Tiffany’s zichzelf opheft. Achter de ramen staat een Boeddha. Een koopje voor binnenstadswinkeliers met rode cijfers: hij geeft nu rust van 250 voor 150 euro.

Meer leed? Drie opgedoekte modespeciaalzaken die leeg staan: bruidsjurkenwinkel La Mariée, fashion shop The Most en herenmodezaak Camouflage. De laatste draagt trots het vignet ‘Winner Best Shop Front’. Toch wisten klanten de voordeur niet te vinden. De curator wel.

Eén paradox: de crisis brengt rijkdom eindelijk binnen ieders handbereik. Dat bewijst de Gooische Fashion Outlet: de jurkjes van DKNY en Prada rafelen niet, wel hun prijzen. Dat geldt ook voor de outlet van Birkenstock. De schoenenzaak sluit binnenkort: these boots are made for walking.

In de Vughterstraat vind je ook kalige pop-up winkels. Ze komen en gaan. Zo opende mandenhandelaar Versteeg uit Wijk en Aalburg eind mei de deur van nummer 72. Nu pakt hij zijn rieten koffers weer. Zijn maandhuur bedroeg 1250 euro, zo’n 35% van de reguliere prijs. Fijntjes onderstreept zijn etalage de crisis. Er staan Hollandse klompen in. Made in China.

Leger dan leeg is het kolossale pand van De Slegte. Op de mat ligt post van een fiscalistenbureau. Te laat. Voor de boekwinkel, onderdeel van het failliete Polare, is het einde verhaal.

Toch is de straat allerminst dood. Ze telt aansprekende zaken, waaronder serviespaleis Harperink, opticien Van Grinsven en tapijtzaak Malalel. Maar kunnen zij de consument nog opwinden? Advies aan middenstanders: ga naar Christine le Duc op nummer 64. In haar vitrine hangt een aanprijzing voor eXXtreme Libido Capsules. Koop ze, slik ze. Maar deel ze vooral uit. Maak de Vughterstraat van begin tot eind weer hot. Ze verdient het.

__________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 20 augustus 2014