Oostwaarts [slot]

Bij huisje Eekhoorn 4 staat een man. Met een bladblazer. Hij kijkt omhoog. Daar valt er alweer een. Hij zucht en gaat aan de slag. Verderop delen konijnen oordopjes uit. Welkom in Vakantiepark Dierenbos.

Vroeger heette dit Vinkeloord. In wegzakkende stacaravans bivakkeerden hoofdzakelijk scheidende Bosschenaren en andere gelukszoekers.Nu is het een braaf huisjespark van Libéma. Ik fiets langs midgetgolfbaan en buitenbad. De zorgelijke conclusie? Dierenbos hoort op de Rode Lijst van Vakantieparken: bijna uitgestorven.

Expeditie Vinkel voert verder oostwaarts. Aan landbouwweg Nieuwekampen ligt een recreatieboerderij met terras en varkensschuur. Even afstappen, de staldeur kiert uitnodigend. Op de betonvloer liggen vier dode biggetjes. Ook dat varken verderop in de gang zal nooit meer zal scharrelen. Een reclamebord naast de toeristische boerderij nodigt uit voor barbecue, kinderfeestjes en biggetjes knuffelen. Er is ook een ‘grootmoederswinkel’. Maar oma’s zijn vandaag niet te koop.

Vrolijker is de tuin met vier Sara’s aan de Van Rijkevorselweg. Hedwig is vandaag vijftig geworden. De jarige komt net aanrijden. Koffie? Dat lust de vreemdeling. Aan de keukentafel geeft het feestvarken een inburgeringscursus Vinkel. Goei volk, zegt Hedwig. Toen ze in 2013 borstkanker had, kreeg ze vijftig beterschapskaarten. Spontaan zingt Hedwig het Vinkels volkslied, waarin gehucht verrassend rijmt op dorpse lucht. Nou ja, dorps: vanaf 1 januari hoort Vinkel bij Den Bosch. Volgens Hedwig is het gros van haar 2.400 dorpsgenoten daar blij mee. Nog koffie? Pak ook een bokkenpootje. Het is feest.

Vinkel betekent slechte turf; met carnaval heet het Kafland. Treurigheid troef? Nee. Het dorp kent amper armoe: grote huizen, harde werkers. Velen zijn zzp’er in landbouw, transport of bouw. Ook het Vinkelse verenigingsleven vonkt. Van EVVC, de Eerste Vinkelse Voetbal Club, tot aan Harmonie Odio die open kaart speelt: Ons Doel Is Ontspanning.

Schaduwkanten? Volgens onderzoek van Omroep Gelderland staat een huis in Vinkel gemiddeld 715 dagen te koop. Dat maakt Vinkel vierde op de nationale geduldlijst. Steeds vaker verhuren eigenaren hun huis tijdelijk aan Polen. Maar golonka z kwasna kapusta – varkenshiel met zuurkool – staat nog niet op het menu van café Den Driehoek.

Afscheid van jarige Hedwig en en haar man Geert. Het dorp in. Langs de ladderfabriek – ook Vinkel wil hogerop – en huizen die bewijzen dat lelijkheid zich niet altijd schaamt. Een groeiend fietsersinzicht: dankzij Vinkel zullen de gemeentelijke inkomsten uit hondenbelasting verdubbelen. Hier waken Wodan, Cesar en – af, af!

Nahijgen in gemeenschapshuis ’t Zijl. Rond het biljart duelleren heren van KBO Vinkel, dat 263 leden telt. Achter de toog staat Sjannie met vooroorlogse prijzen. Whisky: 1,75. Op de barkruk zit Rien, lid van Odio en zangkoor Derplu. Zijn definitie van een Vinkelnaar? Iemand die achterom komt. Wie aanbelt, is collectant of vreemdeling.

Het Pastoor Vogelsplein is het dorpshart. Daar zit Move 2B Fit, praktijk voor fysiotherapie en training. Achter de beslagen ramen zwoegen twee vrouwen. Op een crosstrainer. Zij lopen westwaarts, maar komen geen stap dichter bij Den Bosch. Van gemeentelijke herindelingen ga je erg zweten.

__________________________________

Publicatie in Brabants Dagblad 10 december 2014. Deel 1 [over de samenvoeging van Nuland en Den Bosch] verscheen op 26 november en staat eveneens op deze site.