Medisch rapport 2014

Ziektes slopen harder dan vastgoedontwikkelaars. Dat is de treurige conclusie na 3,5 jaar leegstand van het Groot Ziekengasthuis. Toch is het niet stil in het GZG. Op vijf verdiepingen brandt ’s nachts licht. Heeft dat een reden? Ja, en dat is heuglijk. In Den Bosch gebeurt immers veel zonder reden. Wat met reden moet gebeuren, blijft vaak uit.

Navraag leert dat enkele afdelingen van het Grôôt in 2014 weer in gebruik zijn genomen. Nood breekt wet: het Jeroen Bosch Ziekenhuis kon de explosie van Bossche bestuurs- en samenlevingskwalen niet langer bolwerken. Ziekte nummer 1: de catatone stupor, een toestand van onbeweeglijkheid zonder enige reactie op externe prikkels. Ook de toename van bijziendheid en obstipatie wekt bezorgdheid. Op dringend verzoek van het college van B en W heeft de JBZ-directie geen ruchtbaarheid aan de heringebruikname gegeven. Dat is te billijken. Voor je het weet, krijg je verhalen over een zieke stad.

Zondagavond, kwart voor elf. De Zuid-Willemsvaart oefent in rimpelloosheid; het GZG oogt spokig. Maar de bovenste verdieping zwemt in het licht. Daar zit A6 Urologie, waar men doktert aan waterwegen en verbindingen. Oudste patiënt is de Bartenbrug. Op Prinsjesdag 2003 besloot de raad om deze oeververbinding – in de categorie fierljeppen voor beginners – te vervangen. Dat is elf jaar en drie maanden geleden. Motto: goed werk kost tijd, slecht werk meer. De beterschapskaarten van BAM en ambtenaren zijn inmiddels van het prikbord gehaald. Geloofwaardigheid vergeelt.

Zwaait u bij het passeren van het Grôôt voortaan even naar die helverlichte kamer – met balkon – op A2? Daar ligt de meest sneue patiënt van de stad. Aanvankelijk werd Theater aan de Parade op Gynaecologie opgenomen. Maar ver na de uitgerekende datum viel schijnzwangerschap niet langer uit te sluiten. De schouwburg keerde huiswaarts, maar belandde pas op A2 Chirurgie. Akelig gezicht: een en al breuk. Afbreuk, woordbreuk. Aan het vaasje gipskruid op het nachtkastje zit een gezamenlijk kaartje van B en W en de gemeenteraad. Tekst: ‘Houd moed!’ Rombouts schrijft met vulpen.

Werkelijk spooky is E2, afdeling Neurologie aan de centrumzijde. Wie er ligt? De lokale democratie. Zij heeft last van uitvalverschijnselen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zag slechts 40,4% van de kiezers de zin van stemmen in. Bovendien kampt de stadspolitiek met eenzijdige verlamming. Aan de linkerkant.

Onthutsend druk is het in het Mariapaviljoen voor lijders aan besmettelijke ziekten. Er liggen momenteel 26 Bosschenaren in quarantaine. Hun diagnose? Melaatsheid, schurft en builenpest. Het was nog wel zo’n gedurfd plan: gidsen van Kring Vrienden die met ratels en zweren talloze toeristen langs Pieckenpoort en puthuis gaan leiden. Maar herintroductie van het verleden – en dat geldt ook voor middeleeuwse ziektekiemen – vergt maatvoering, een vaardigheid die Bosschenaren al eeuwen missen.

Eén afdeling, die nu nog achter stalen platen verstopt zit, zal exclusief op oudjaarsnacht opengaan: de kraamafdeling. Om klokslag twaalven zullen we proosten op haar komst. Dan wordt ze geboren. Met een keizersnede, want in Den Bosch ligt de toekomst steevast in een stuit. Welkom 2015!

_____________

Publicatiedatum Brabants Dagblad: 24 december 2014