Diepvrieskip

In haar bovenwoning aan het Taxandriaplein loopt Ingrid naar de muur. Voorzichtig haalt ze een kunstwerkje van de spijker. Het is een Post-it, in porselein vereeuwigd. Op het briefje staat ‘Lieve schat, de kiep zit al in de vriezer, kusje xxx Rens.’ Een oude notitie van haar geliefde. Hij is dood, de kip verorberd, de vriezer vervangen.

De Kiep. Zo moest de digitale ontmoetingsplek voor de 7000 bewoners van De Muntel, De Vliert en Orthenpoort gaan heten. Dat stond voor Ingrid vast. Eind 2011 begon ze wijkfoto's en -berichtjes op Facebook te zetten. Van lieverlee groeide haar Buurtkiep. Huidige stand: 603 likes.

Begin 2014 opende het tweede virtuele kippenhok. Op de website buurtkiep.nl kunnen bewoners spullen delen, burenhulp en diensten vinden en foto’s, filmpjes en verhalen publiceren. Loopt het? Ingrid lacht vrolijk. De website wordt zo’n 2750 keer per maand bezocht. Al 368 buurtbewoners – inclusief bedrijfjes en organisaties – maakten een profiel aan.

Ook anderen kunnen op de Buurtkiep neuzen. Dat biedt perspectief. Voor daklozen: Annemarie op de Pelssingel verhuurt haar bestelauto mét slaapplek. Voor de lokale PvdA: de workshop ‘Stembevrijding’ van zangdeskundige Alexandra kan mogelijk de verkiezingspijn verzachten. Voor stadsboeren en -boerinnen: buurtmoestuin ‘Bietje Bij Bietje’ verwelkomt groene vingers.

Elders op de site biedt wijkbewoonster Mieke zelfgemaakte cryptofillipines aan, klinkt applaus voor de makers van 250 buurtworstenbroodjes in buurthuis De Slinger en vraagt iemand klushulp: ‘Wij willen graag een buitenbrievenbus, want onze hond lust post.’ Er zijn ook foto’s. De mooiste verklaart in één klap het spinrag aan het Durex-rekje bij apotheek Schellekens. Het is een groepsportret van tien van de twaalf baby’s die in 2014 in de Van Noremborghstraat zijn geboren.

Met anderen houdt Ingrid toezicht op de website. Maar ze is niet van de toetsenbordpolitie. Wel heeft ze met Valentijnsdag een bericht verwijderd. Iemand wees uitbundig op zijn datingsite en naai-atelier. Het bleek om seksueel zigzaggen te gaan.

Ingrid schenkt wat koffie bij. Aan tafel zit ook Hans uit de Frederik Hendriklaan. Hij is een van de zeven vrijwillige buurtverbinders. Zelforganisatie is het sleutelwoord, glimlacht hij. Met de WMO zal de betekenis van de Buurtkiep alleen maar toenemen. Te leen: rollator. Te krijg: hondenuitlaathulp. Ten langen leste: duurzame contacten. 

Is De Muntel het paradijs? Nee, wel een vrolijke ratjetoebuurt. Studenten, jonge gezinnen, kunstenaars, Bosschenaren die een bloemetjesgordijn zouden willen zijn en allochtonen. Maar zelfs hier dreigt de tweedeling waar het landelijk rapport ‘Gescheiden werelden’ voor waarschuwt. De onderzoeksconclusie: de tegenstelling tussen hoger- en lageropgeleiden wordt ongemakkelijker. Soms schampen hun werelden elkaar, leert een voorval. Eind 2014 schoof het Buro voor Buurtavontuur tien enorme lampenkappen van stof over lantaarnpalen. Deze winter oogt De Muntel als een knus verlichte huiskamer. Maar een een schoorsteenveger in de buurt bood verzet.

Een onschuldig incidentje. Maar veelzeggend. Stilletjes verdwenen uit de de Van Noremborghstraat verlichtingszaak De Bron en buurtpoelier Van de Camp. Kunstzinnige lampenkappen en een digitale kip verschenen. Sterkste wachtwoord voor wie inlogt in 2015: allesverandert.

_____________

Publicatie in Brabants Dagblad: woensdag 7 januari 2015