Diepvrieskip

The spam filter installed on this site is currently unavailable. Per site policy, we are unable to accept new submissions until that problem is resolved. Please try resubmitting the form in a couple of minutes.

In haar bovenwoning aan het Taxandriaplein loopt Ingrid naar de muur. Voorzichtig haalt ze een kunstwerkje van de spijker. Het is een Post-it, in porselein vereeuwigd. Op het briefje staat ‘Lieve schat, de kiep zit al in de vriezer, kusje xxx Rens.’ Een oude notitie van haar geliefde. Hij is dood, de kip verorberd, de vriezer vervangen.

De Kiep. Zo moest de digitale ontmoetingsplek voor de 7000 bewoners van De Muntel, De Vliert en Orthenpoort gaan heten. Dat stond voor Ingrid vast. Eind 2011 begon ze wijkfoto's en -berichtjes op Facebook te zetten. Van lieverlee groeide haar Buurtkiep. Huidige stand: 603 likes.

Begin 2014 opende het tweede virtuele kippenhok. Op de website buurtkiep.nl kunnen bewoners spullen delen, burenhulp en diensten vinden en foto’s, filmpjes en verhalen publiceren. Loopt het? Ingrid lacht vrolijk. De website wordt zo’n 2750 keer per maand bezocht. Al 368 buurtbewoners – inclusief bedrijfjes en organisaties – maakten een profiel aan.

Ook anderen kunnen op de Buurtkiep neuzen. Dat biedt perspectief. Voor daklozen: Annemarie op de Pelssingel verhuurt haar bestelauto mét slaapplek. Voor de lokale PvdA: de workshop ‘Stembevrijding’ van zangdeskundige Alexandra kan mogelijk de verkiezingspijn verzachten. Voor stadsboeren en -boerinnen: buurtmoestuin ‘Bietje Bij Bietje’ verwelkomt groene vingers.

Elders op de site biedt wijkbewoonster Mieke zelfgemaakte cryptofillipines aan, klinkt applaus voor de makers van 250 buurtworstenbroodjes in buurthuis De Slinger en vraagt iemand klushulp: ‘Wij willen graag een buitenbrievenbus, want onze hond lust post.’ Er zijn ook foto’s. De mooiste verklaart in één klap het spinrag aan het Durex-rekje bij apotheek Schellekens. Het is een groepsportret van tien van de twaalf baby’s die in 2014 in de Van Noremborghstraat zijn geboren.

Met anderen houdt Ingrid toezicht op de website. Maar ze is niet van de toetsenbordpolitie. Wel heeft ze met Valentijnsdag een bericht verwijderd. Iemand wees uitbundig op zijn datingsite en naai-atelier. Het bleek om seksueel zigzaggen te gaan.

Ingrid schenkt wat koffie bij. Aan tafel zit ook Hans uit de Frederik Hendriklaan. Hij is een van de zeven vrijwillige buurtverbinders. Zelforganisatie is het sleutelwoord, glimlacht hij. Met de WMO zal de betekenis van de Buurtkiep alleen maar toenemen. Te leen: rollator. Te krijg: hondenuitlaathulp. Ten langen leste: duurzame contacten. 

Is De Muntel het paradijs? Nee, wel een vrolijke ratjetoebuurt. Studenten, jonge gezinnen, kunstenaars, Bosschenaren die een bloemetjesgordijn zouden willen zijn en allochtonen. Maar zelfs hier dreigt de tweedeling waar het landelijk rapport ‘Gescheiden werelden’ voor waarschuwt. De onderzoeksconclusie: de tegenstelling tussen hoger- en lageropgeleiden wordt ongemakkelijker. Soms schampen hun werelden elkaar, leert een voorval. Eind 2014 schoof het Buro voor Buurtavontuur tien enorme lampenkappen van stof over lantaarnpalen. Deze winter oogt De Muntel als een knus verlichte huiskamer. Maar een een schoorsteenveger in de buurt bood verzet.

Een onschuldig incidentje. Maar veelzeggend. Stilletjes verdwenen uit de de Van Noremborghstraat verlichtingszaak De Bron en buurtpoelier Van de Camp. Kunstzinnige lampenkappen en een digitale kip verschenen. Sterkste wachtwoord voor wie inlogt in 2015: allesverandert.

_____________

Publicatie in Brabants Dagblad: woensdag 7 januari 2015

Reacties

Ja. Prachtig.
Het bestaan van de buurtkiep en deze tekst er over.
Sommige dingen zijn goud waard.
Iedere vrijdag als ik de nieuwe buurtkiep ontvang heb ik die beleving.
Prachtig denk ik dan.
Ton.

Prachtig stuk. Ik ben geen Bossenaar, maar als ik het zo lees, zou ik meteen in de Muntel willen wonen. Alleen al vanwege de Buurtkiep.

Wat super leuk geschreven over de Buurtkiep, waar Ingrid samen met Hans en andere vrijwilligers haar ziel in legt. Mooi om zo verwoord te zien hoe de Kiep groeit en leven ingeblazen is :-) Ga zo door !!

wat een inspirerend initiatief en wat een fantastisch geschreven artikel. Ik woon niet in Den Bosch, maar gun elke buurt in Nederland zulke enthousiaste, professionele en warme verbinder-vrijwillers! Prachtig artikel en geweldig werk, Ingrid en Hans!

Een prachtig artikel,van begin tot het einde ontroerend waar. Het verhaal van een kiep die buurtkiep werd, waar de hele buurt gebruik van kan maken, die op een heel nauwgezette manier dagelijks wordt bijgehouden door Ingrid. Een ode aan de maakster en de wijk!

Nieuwe reactie inzenden

Uw e-mailadres zal niet openbaar worden gemaakt.