Holle

Vraag het willekeurige voorbijgangers op straat: “Zegt het nummer 0416-537 777 u iets?” Nee, niemand. Behalve enkele Bossche bestuurders en cultuurhistorici. Grote kans dat ze kreeftrood worden. Het is ook een tikje gênant om het telefoonnummer van De Efteling te herkennen.

De telefoniste van het attractiepark is het al gewend. Ietwat pedante bellers? Den Bosch aan de lijn. Vaak willen de bellers bouwtekeningen. Van de sprookjesentree die de gebroeders Anton en Henri Pieck ontwierpen – de Pieckenpoort. Of van de put van Vrouw Holle. Alles wat leeg klinkt, is welkom.

Kopzorgen over de publieke belangstelling voor Den Bosch vormen de aanleiding voor de telefonades. Het aantal bezoeken aan de stad loopt de laatste vijf jaar terug. Fors. Van 4,6 naar 3,1 miljoen. Aan de rijke cultuurhistorie ligt het niet. Maar het verleden vraagt om vernieuwing – dat is de paradox. Gelukkig heeft Stichting 1522 het antwoord: een puthuis en Onze-Lieve-Vrouwehuisje. Namaak. Geen Chinese makelij, maar Brabantse fophistorie. Voor 440.000 euro. In bodemloze goedhartigheid wil B & W 340.000 euro voor zijn rekening nemen. Als tegenprestatie mag het certificaat van onechtheid in het stadhuis hangen.

Chronophobia, is dat een nieuwe Efteling-attractie? Nee. Het is diepe angst voor de toekomst. Wie bang is, verstopt zich. Desnoods in een vier meter diepe put. Er zijn veel clubjes in Den Bosch die zich in het bespinragde verleden verschansen. Dat leert onderzoek bij de Kamer van Koophandel.

Zo wil Stichting 1463 een herhaling van de grote stadsbrand van 13 juni 1463. Op die zwarte blakerdag gingen ruim 4.000 huizen in vlammen op. Zonder twijfel zal een nieuwe vuurzee de aandacht van de internationale media trekken. Syrië gaat vervelen.

Markant is ook de Vereniging Neus Voor Vroeger. Zij ijvert voor de ingebruikname van een windturbine. Die zal in het toeristische hoogseizoen de geur van gebrande koffie, cacao en mengvoeder over de binnenstad blazen.

Een zonderling clubje is de Bond Eigen Grond. Zij streeft naar afschaffing van de atlas op de 49 basisscholen binnen de gemeente. Atlassen wekken de valse indruk dat er een wereld buiten Den Bosch zou bestaan. Vooral jonge kinderen zijn bevattelijk voor zulke larie.

Stichting 1664 ijvert voor herintroductie van de Persinia pestis, de bacterie die Den Bosch indertijd met builenpest geselde. Volgens becijferingen van de VVV zou een dozijn authentieke leprozen op en rond de Markt al een jaarlijkse toename van 350.000 toeristen opleveren. Er komt ook een straatorkestje van klepperdragers.

Aanzienlijk minder speels is de Stichting Verledentijdpolitie, die al te modern gedrag wil beboeten. Onder die noemer vallen autogebruik, mobiel bellen en alle muziek die na ‘Het lied van Hertog Jan’ (1947) is gecomponeerd. Harbalorifa, rinkelt de kassa. De boetes komen in een grote pot. Sorry, tikfout. Put.

De Verledentijdpolitie wil ook gastlessen op basisscholen geven. Als herinnering zal elk kind een leuke jojo met logo krijgen, heeft korpsbeheerder Timmermans verordonneerd.

Voor wie zich al wil verdiepen in een namaakput: de Efteling is vanaf 11.00 uur open. Ga naar het Sprookjesbos. Iets voorbij Hans en Grietje vind je Vrouw Holle. Kijk even naar dat malle huisje. Zie die put. Loop nu kalm verder. Want Holle is stilstaan.

__________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 25 maart 2015