Boodschappen in Boschveld [1]

Kan een postcode een zucht ontlokken? Ja, bij 5223 BH en 5223 ER haalden medewerkers van de Kamer van Koophandel vaak diep adem: wéér een mutatie in winkelcentrum Boschveld. Als mediterrane variant op de Hollandse stoelendans wisselden belwinkels, computershops en snellehaptenten zorgelijk vlot van eigenaar. De Copernicuslaan en Christiaan Huygensweg rafelden. Drugshandel, wietteelt en illegaal gokken versnelden de achteruitgang. In 2008 sprak burgemeester Rombouts over „de rotste plek in de stad.” De klandizie haperde. Langzaam veranderde de Kôperníkuslaon in Kôperníkslaon.

Maar het tij keert sterk. Zeven winkelpanden kocht de gemeente aan. Wie ze wil huren, moet deugen. Een oud padvindersdiploma geldt niet langer als verklaring van goed gedrag. Ook aansprekende nieuwbouwwoningen, BBS Boschveld en een krachtig buurtnetwerk dragen bij aan de wederopstanding van de volkswijk. Voor de statistici: 43% allochtonen, zestig nationaliteiten.

Op verkenning, afgelopen zaterdagmiddag. In café Baskent spelen zestien mannen Turks jokeren, tawla of pisti. Twee klanten duelleren met een fruitmachine. De sfeer is bedaard. Bedrijfsleider Yasar schenkt thee. Al 41 jaar woont hij in Den Bosch. Ooit werkte Yasar bij typmachinefabriek Remington, nu tikt enkel de tijd weg.

Vanaf de muur kijkt oud-president Atatürk nurks toe. De grondlegger van Turkije, die op z’n 57ste aan een leverkwaal stierf, dronk een liter raki per dag. Of Yasar drinkt? Mwah, hij is moslim. Alleen in het woordenboek komt alcohol vóór Allah. Maar drank slaat hij niet af. Met één risico: elke slok Heineken kan heimwee wekken. Zowel de Turkse vlag als het Bossche biermerk draagt trots een vijfpuntige ster.

Verder. Naar het hoekpand, de Fitness & Budo Shop. Eigenares Jeannette is tenger, maar vecht al 25 jaar voor haar boterham. Dat lukt, met dank aan de freefight- en boksartikelen in haar zaak. Ze verkoopt ook fitness-apparaten, waaronder de Bremshey. Dat is een loopband. Je beweegt, maar komt niet vooruit. Typisch Bosch apparaat. Met één verschil: het hellingsbereik van de Bremshey is 0% tot 12%. Burgers in Den Bosch lopen soms tegen 90% op: een muur.

Verderop zit de De Sleutelspecialist. Achter een stalen rolgordijn, potdicht. Sleutel kwijt? Nee, zaterdags gesloten. Maar de buurjongen ontgrendelt zijn lach. Hij wenkt. Even later serveert Ahmet (20) koffie in het keukentje van Turkse kapsalon Diva. Zijn opa werkte op de werf van Verolme in Heusden, vader in de horeca. De kapsalon is van zijn moeder. Ahmet wil de zaak graag overnemen. Die loopt als een Oriënt Express, maar niet dankzij Turkse vrouwen. Die komen alleen als het echt nodig is, lacht Ahmet. Vooral Hollandse en Marokkaanse dames bezoeken Diva.

In de voorste kappersstoel ligt Louise uit Rosmalen. Appelrode wangen, blonde coiffure. Vandaag komt ze voor epileren-op-z’n-Arabisch. Negin, kapster uit Iran, vlindert met een vlijmscherp touwtje langs de gezichtshuid. Na een half uur is ze klaar. Louise is tevreden. Wat zij Wilders zou vertellen als de PVV’er nu de Turkse salon binnenstapte? Louise begint een scherpe verklaring. Over verdraagzaamheid. Kapster Negin grinnikt: Louise heeft haar op d’r tanden. Nog even epileren? Hoeft niet. Mooi laten zitten.

____________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 22 april 2015. Deel 2 verschijnt op woensdag 6 mei.