Het volk spreekt

Het is muisstil op de Parade. Op de terrassen rinkelen glazen noch kopjes. In de 126 kastanjebomen ritselt geen enkel blad. Kraaien, in verenpak of lange zwarte jas, ontbreken bij de Sint-Jan.

Ook de omgeving is uitgestorven. In de Casinotuin bivakkeren geen dorstige daklozen. Op de Papenhulst komt kapelaan Kuis niet in gebed voorbij. In de Peperstraat staat geen Pools bestelbusje van de Zilverpoetsservice.

Dit is Den Bosch in 2020. Tenminste, volgens de twee maquettes achter glas in Theater aan de Parade. Zij tonen de ontwerpen voor de toekomstige schouwburg plus omgeving. Het zijn prachtige, 3D-geprinte schaalmodellen van kunststof. Maar zonder poppetjes, honden of fietsjes. In 2020 ontbreken zelfs de boten van de Kring Vrienden op de Groote Stroom. Een vergissing van de maquettebouwers? Dat is voorstelbaar. Maar het zou er ook op kunnen wijzen dat de Bossche politiek niet is gecapituleerd voor de eis van de Kring Vrienden om de vaarconcessie van 2019 tot 2025 te verlengen.

Den Bosch is benieuwd naar de maquettes. Dat leert een steekproef afgelopen vrijdag. Tussen 15.00 en 17.00 uur vergapen zeventien bezoekers zich aan de twee ontwerpen. Dat van Joost Ector uit Rotterdam oogt tijdloos, strak en ingetogen, met her en der goudgeglazuurde bakstenen. Dat van Ben van Berkel van UNStudio uit Amsterdam is uitbundig en vloeiend – een blijspel van glas en natuursteen.

Goudblokje versus Gedurfd. And the winner is? Jan (81) uit Deuteren gaat voor goudblokje. „Conservatiever, maar het doet meer recht aan de Sint-Jan.” Ook Mies (73) uit Zuid omhelst het ontwerp van Ector: „Kwestie van smaak.’’ Karin (47) en Frank (46) komen eventjes neuzen, voordat ze naar de film Ventoux gaan. Hartstochtelijk kiezen ze voor Van Berkel. Het ontwerp van Ector associëren ze met een blokkendoos op een bedrijventerrein.

Ook kenners bestuderen de maquettes. Oud-docent bouwkunde Paul (67) uit Tilburg weifelt: „Ector biedt beleving van binnenuit, Van Berkel van buitenaf.” Uiteindelijk krijgt laatstgenoemde zijn zegen. Motivatie: „Als hoofdstad van Brabant moet je in beweging blijven.” Ook Fried (73), oud-hoofd van de gemeentelijke dienst cultuureducatie, volgt die keuze en redenatie. Tegenwicht biedt een 76-jarige oud-bedrijfsleider van een bouwbedrijf. Hij heeft duimstokogen. „Ector’’, vonnist hij na zorgvuldige bestudering.

Een man en een vrouw vinden elkaars keuze he-le-maal niks. Met vuur betwisten ze elkaars argumenten. Het laait hoog op. Maar het eindigt kalm. Ector betekent blussen in het Latijn.

Plots is er rumoer. Zo’n vijftig hysterisch uitgedoste mensen veroveren de foyer. Uit geluidsboxen schalt Don’t Stop Me Now van Queen. Drie gemaskerde vrouwen met roze stola’s sjezen op een karretje rond. Een getatoeëerde man met ontbloot bovenlijf heupwiegt op de muziek. Het zijn docenten van de Bossche Vakschool. Op bedrijfsuitje. Vanmiddag maken ze een lipdub – een playbackfilmpje in één lange camerabeweging. Tussen de repetities door bestuderen de docenten Carla en Jos de maquettes. Beiden kiezen voor Van Berkel.

Eindstand van de steekproef: zesmaal Ector, tienmaal Van Berkel, één blanco. Tot en met 7 juni kunnen Bosschenaren met hun DigiD op de ontwerpen stemmen. De maquettes blijven onder toezicht. Van Toon Hermans. Hij kijkt toe vanaf een foto boven de bar. Toon kijkt blij. Want de duif is dood, meneer. Maar de discussie leeft.

____________________________

Publicatie Brabants Dagblad: 3 juni 2015