Hogere kracht

Jenny zit in het magazijntje van haar religieuze kunsthandel aan de Kerkstraat. De hitte is hels, maar de voorraad hemels: madonna’s, beschermengelen, kaarsen en iconen. Er staan ook joodse chanukah-kandelaars en dozen met prenten. Op een plank wachten kamelen op wintertijd. De kribjes zijn nog leeg.

In 1995 opende Jenny haar zaak onder de naam Sint Jansbasiliek. Ze verkoopt aan particulieren, kloosters, kerken en scholen. Tot de klanten behoren ook artiesten die in Theater aan de Parade optreden. Dankzij een heiligenbeeldje overwon Carry Tefsen opkomende nervositeit; een rozenkrans genas Danny de Munk van zijn depressie. Er zijn al meer wonderen opgetekend: zwangerschap na mislukte IVF. Dankzij hogere kracht.

Ook homo’s houden van de Heer en zijn heiligen. Favoriet is het beeld van Sebastiaan, de martelaar die met pijlen is doorboord. Hij is hoeder van de herenliefde. Verder is Jenny’s devotiepaleisje in trek bij jonge moslims. Velen kopen een rozenkrans. Niet voor gebed, maar als sieraad. Dat is in. Thuis houden ze het kralensnoer vaak verborgen, weet Jenny.

Tring! Een klant. Een woonwagenkampbewoner neust rond en koopt een Wonderdadige Maria. Straks in de rechtbank wil hij proberen om het beeldje te overhandigen. Zijn familielid wordt er voorgeleid. Liever bijstand van boven dan de bajes.

In de begintijd is driemaal bij haar ingebroken. Nadat plebaan Van de Camp in de winkel was komen bidden bleef nachtelijk bezoek verder uit. Toch rekenen niet alle klanten netjes af. Te vaak kijkt het beeld van Gervasius, beschermheilige tegen diefstal, net de verkeerde kant op. Om die reden heeft Jenny maar bewakingscamera’s geïnstalleerd. Het Alziend Oog 2.0.

Met het bisdom staat ze op goede voet. Elke Kerstmis bezorgt Jenny een pakket bij bisschop Hurkmans. Inhoud: een theologieboek, iets uit haar winkel en bonbons – houdt ie van.

Haar omzet? Jenny zucht. Landelijk is haar heiligenbeeldenwinkel zowat de laatste. Er zit de klad in. Oorzaak: de ontkerkelijking, maar ook de rapporten over misbruik. Priesters die niet alleen kruisen slaan maar ook strelen, bevorderen de verkoop niet.

Veelzeggend is de geduikelde omzet in Onze Lieve Vrouwe-beelden. Vroeger verkocht ze er in de meimaand minstens 125. Nu? Jenny zwijgt bedrukt. Nul.

Als ze carte blanche van Rome zou krijgen om het kerkbezoek te bevorderen, zou ze meer muziek, verhalen en theatraliteit toelaten. Ze gelooft in levendigheid. Zo is ze zelf ook. Achter haar rode designbril gloeien haar ogen op.

Om de zaak levensvatbaar te houden verkoopt ze voortaan ook wereldse kunst. Populair zijn de zogeheten handenvleiers, bronzen amuletten waar woorden als ‘geluk’ en ‘droom’ op staan. Jenny’s favorieten zijn ‘kracht’ en ‘carpe diem’.

Wat nooit verandert, is haar biechtmoederschap. In het magazijntje hebben al veel klanten hun hart gelucht. Over huwelijksleed, geldzorgen, ziekte of wankelmoedig geloof. Jenny hoort, ziet, zwijgt. Oordelen doet ze niet. Dat is aan Hem. T

ring! Klant. Mayke uit Middelrode wil een Sint Joseph-beeldje plus kaars. Voor haar broer uit Rijen, die zijn huis maar niet verkocht krijgt. Het helpt, weet Mayke uit eigen ervaring. Ook makelaars en hypotheekverstrekkers zijn dol op Sint Joseph.

Over zeven jaar wil Jenny stoppen. Ze hoopt vurig dat haar dochter Manuela de santenkraam overneemt. Juli 2022: dat zijn nog 2.555 dagen oftewel 284 noveenkaarsen. Op de magazijntafel ligt al een doosje lucifers klaar.

_____________________________

Publicatiedatum Brabants Dagblad: 8 juli 2015