Utopia

Al eeuwen is de mens op zoek naar een geluksoord. Een plek zonder pijn, muggen of humor van Gordon. Om de zoekende sterveling te inspireren, hebben denkers en schrijvers al veel geluksplekken verzonnen: de Hof van Eden, Shangri-La, El Dorado, Land van Kokanje, Arcadië en Xanadu.

Exact vijfhonderd jaar geleden bedacht ook humanist Thomas More een paradijsje: een eiland in de vorm van een halve maan, waar geen honger of hebzucht voorkomt. Iedereen werkt er zes uur per dag. Maandelijks is er een groot feest. More noemde het Utopia. Het gelijknamige boek schreef hij in Leuven, mooie zusterstad van Den Bosch.

Vijfhonderd jaar hebben we de tijd gehad om Utopia te vinden of te maken. Is dat gelukt? Mwah. In zowel Florida als Texas ligt een dorp dat Utopia heet, maar de magere inwonersaantallen – respectievelijk 714 en 212 zielen – doen vermoeden dat zij niet het ware oord van melk en honing zijn. Volgens sommigen heeft Den Bosch frappante gelijkenis met Utopia. Ontegenzeggelijk heeft de stad trekken van het paradijs. Er is zelfs een Utopialaan – op het bedrijventerrein met de dikdoenerige naam Bolduc. Maar bij nader inzien is Den Bosch toch vooral de stad van de utopie: het onbereikbare ideaal.

Enkele van die onmogelijke Bossche dromen op een rijtje.

Utopie 1: Het College van B&W biedt de vier schrijvers van de Stadsessays, onder wie hoogleraar bestuurskunde Jos van der Lans en Paul Schnabel, oud-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, openlijk excuses aan voor de nogal genânte behandeling van hun werk. Begin 2015 verdwenen hun Stadsessays, in opdracht van het eerdere college van B&W geschreven, stilletjes en zonder debat in de oudpapierbak. Mogelijk schrok de titel af. De bundel essays heet ‘Open blik op ’s-Hertogenbosch’.

Utopie 2: Wetenschappers ontdekken dat Jeroen Bosch pas in 1517 is gestorven. Na bekendmaking van het nieuws trekt het College van B&W hossend door de binnenstad. Koks en kasteleins sluiten zich aan. Het is feest, want de stad kan het 500ste sterfjaar overdoen. Tot vreugde van de citymarketeers melden ook de bouwvakkers van Pearle zich. Ze hebben er weer zin in! Wel rekenen ze op een gemeentelijke envelop met dezelfde inhoud als in 2016.

Utopie 3: De naijlende discussie over Theater aan de Parade gaat eindelijk over de functie van een schouwburg in de 21ste eeuw – niet over vorm, maat en gevel.

Utopie 4: De tegenstanders van het winnende ontwerp voor Theater aan de Parade staken hun verzet, nadat architect Ben van Berkel ook zijn al te modernistische provocaties – elektrisch licht, toiletten en zelfs liften! – met Typex uit de tekeningen heeft gelakt.

Utopie 5: Het Korps Verledentijdpolitie Den Bosch gaat op taalles en ontdekt dat verstarren een zwak werkwoord is en bewegen een sterk werkwoord.

Wie vijfhonderd jaar na publicatie ‘Utopia’ wil lezen, kan in de Stadsbibliotheek terecht. Van de twee exemplaren is er een uitgeleend. Vermoede huidige verblijfplaats: het nachtkastje van Rombouts, die tot zijn laatste bestuurlijke snik naar vervolmaking van de stad blijft streven. Maar de andere ‘Utopia’ is beschikbaar. Sterk aanbevolen. Omdat een stad niet zonder dromen kan.

__________________________________________

Publicatie Brabants Dagblad: 18 mei 2016