Top 10

Den Bosch telt 183 kunstwerken in de openbare ruimte. Welke passen het beste bij deze stad? Een Top 10 in twee afleveringen.

10. Wolkenverlangen

Nogal wat lokale kunstwerken doen vermoeden dat Den Bosch zuurstofarm is: ze hunkeren naar de lucht. Zo wachten zeven stalen vliegtuigjes in het gras van het Zuiderpark al jaren op het verlossende ‘Ready for take off’. Ook de gewichtheffer bij het hoofdkantoor van Heijmans hoopt ooit aan zijn halter op te stijgen. Het hevigste gevecht met de Bossche zwaartekracht voert het rotsblok op de hoek Veemarktweg en Parallelweg. ‘Pathos’, heet het brok graniet. De IJslandse beeldhouwer Sigurdur Sigmundsson zette een pijl op de zeven meter hoge kolos. Die wijst naar de wolken: daar is de nooduitgang.

9. Ganzenvrouwtje

De gans staat symbool voor waakzaamheid. In knus Den Bosch verslapt die nogal snel. Voorjaar 1997 liet de ganzenhoedster in het Zuiderpark zich zelfs van haar sokkel roven. Gelukkig heeft ze haar oplettendheid hervonden. Die is nodig in de stad, bewijst de onbetaalde puthuisrekening. Gans Den Bosch volgt ook nauwlettend de moreel bedenkelijke vastgoedhandel rond de voormalige Sint Jacobs- kerk. Knettergak oordeelt de gans, dat het college zich telkenmale laat gijzelen door één man: Jo Timmermans, beschermheer van de transparantie, die onlangs op afstand besliste wie er wel en niet in het nieuwe bestuur van de Kring Vrienden mocht plaatsnemen.

8. De IJsbeer

Op de rotonde in de Aartshertogenlaan staat een ijsbeer van autobanden, die een olievat dreigt te gooien. Het is een waarschuwing tegen de klimaatverandering. De ijsbeer staat vlakbij snackbar De Tourist. Dat roept om een zusterbeeld op het kruispunt Graafseweg en Lagelandstraat: eentje van een boze tourist. Vlakbij snackbar De IJsbeer.

7. Neonlicht

Neon is het licht van the big city. Dat past slecht bij Den Bosch, de gemeente die zich wekelijks op de sofa van de psychiater afvraagt: „Ben ik een dorp of een stad?’’ Uit medeleven maakte kunstenares Titia Ex een kleurige lichtinstallatie voor het NS-station. Haar kunstwerk ademt grootstedelijkheid. Bovendien rekent het af met het Bossche idee dat neonlicht is voorbehouden aan bordelen, kermis en gokpaleizen.

6. Cornelis Verhoeven

In de Uilenburg staat de bronzen buste van Cornelis Verhoeven, hoogleraar wijsbegeerte uit Den Bosch. Een bedachtzaam man: liever hunkerde hij naar wijsheid dan dat hij wijsheid in hunker zocht. In zijn boek ‘De duivelsvraag’ verklaart Verhoeven de liefde aan het beschouwen. Waarom iets is, vond hij niet interessant. Dat iets is, wel. Eindeloos kijken in verwondering; hetzelfde anders leren zien. Dat is de opgave. Zeker in Den Bosch.

_______________________

Publicatie Brabants Dagblad 15 juni 2016 – de Top-5 verschijnt op 29 juni.