Verkocht

Wielrenners of marathonlopers kunnen opeens alle energie uit hun lijf voelen gutsen. Ze komen de man met de hamer tegen. Veilingmeester Harry Korst beleeft die dreun nooit. Hij is 69, maar blaakt nog van energie. Morgen vertrekt hij naar Spanje. Paar dagen golfen. Nee, geen Biskaje of Cadiz. Hij gaat holes-in-one proberen te slaan. Maar eerst nog een liefdadigheidsveiling voorbereiden. 

Maandagochtend, de hal aan Hekellaan 2. De man met de hamer doet open. Hij schenkt geurige koffie in. Wie aan hyperosomie lijdt – overmatige waarneming van geuren – kan in dit pand ook paardenpoep, zweet, bier en verf ruiken. In 1900 nam de cavalerie het als manege in gebruik. Later fungeerde het als sporthal, carnavalszaal van de RaRaRaad en kunstuitleen. Sinds 2011 is veilinghuis Korst Van der Hoeff er gevestigd.

Dat is een wonderlijke speling van het lot. Want in de Tweede Wereldoorlog stond de hal vol met in beslag genomen boedels van joodse Bosschenaren. De Duitsers eisten dat Harry’s vader de spullen openbaar zou veilen. Zijn weigering kostte hem zijn vergunning, die hij pas na de oorlog terugkreeg. Zo leerde Harry dat een mens zijn geweten nooit bij opbod moet verkopen. 

Sinds 2006 is Harry, de vierde veilingmeester Korst op rij, officieel met pensioen. Maar elke maand doet hij nog vastgoedveilingen. Leuker dan Monopoly, al komt hij veel hypothecair leed tegen. Rond 2010 veilde hij in Noordoost-Brabant 150 tot 200 panden per jaar. Nu zo’n 50 à 60. 

Hij leidt het bezoek rond in de hal. Een schatkamer met antieke meubels, Barbiepoppen en doopkaarsen. Verderop schilderijen, zilverwerk en tapijten. In een doos liggen flessen wijn. Maar die La Rose Maréchal uit 1953 is azijn, taxeert Korst streng. 

Zo’n zes keer per jaar leidt hij liefdadigheidsveilingen. Niet voor zwerfkatjes op Kreta, wel voor kinderen van KiKa. Vaak komen bij goededoelenveilingen diensten onder de hamer. De opbrengst ervan kan fors zijn: begin jaren zeventig veilde hij voor 2.500 gulden een dagje meerijden met de ploegleider van wielrenner Jan Janssen. Niet elke dienst is voor openbare verkoop geschikt, weet Harry. Zo zag hij weinig bieders voor een psychologisch onderzoek en een deurwaardersincasso.

De leukste veilingen beleeft hij op kleuterscholen. Glunderend grut, maar ook opa’s en oma’s die quasi-verbeten tegen elkaar opbieden. Voor tien euro hebben ze een authentieke Trum of Yilmaz aan de muur. Van tevoren adviseert Korst de leerkrachten om drie of vier kinderen aan één kunstwerkje te zetten. Gunstig voor de prijs. 

Zijn komende veiling is zaterdag 15 oktober. Vanaf 15.00 uur hamert hij in Kunsthal Boschveld aan de Vughterstraat 234 ruim 100 kunstwerken weg. De opbrengst is voor Terre des Hommes. Eindbedrag? Vijfduizend euro, schat Harry. Of zes. Horen we daar zevenduizend? Nee, acht. Of wacht: negen! Tienduizend zelfs. Eenmaal, andermaal...verkocht!

____________

Publicatie Brabants Dagblad 5 oktober 2016