Spoorloos [deel 2]

Op Marktplaats kom je ze steeds vaker tegen: advertenties waarin tweedehands standpunten worden aangeboden. Over windmolens, vaccinatie, roetpieten – you name it. Soms is er sprake van gebruiksschade. Krasje hier, deukje daar. Maar vaak zijn de standpunten tegen elk aannemelijk bod af te halen. Vier van de vijf keer blijkt dat in Den Bosch te zijn 

Niet zo vreemd: Bosschenaren hebben de reputatie dat ze over alles een mening hebben. Die laten ze bij voorkeur ongevraagd en luidkeels horen. Op feestjes, social media, op informatieavonden – de wereld is een zeepkist. Of een mening op feiten of logica stoelt, doet amper ter zake. Bosschenaren zijn liever in tegenspraak dan tegen inspraak. 

Een nieuw podium is de maandelijkse raadsbijeenkomst Informeren & Ontmoeten. Wie zich aanmeldt, krijgt spreektijd om een idee, wens of probleem toe te lichten. Succesvol initiatief? Op onderzoek, een maandagavond in het bestuurscentrum. Goedgevulde tribune, veel raadsleden en veertien Bosschenaren die hun zegje willen doen. Tussentijdse conclusie na een uur: ook al is een van de grote zaallampen kapot, het licht van de lokale democratie brandt nog. Andere geruststelling in Trumpiaanse tijden: de nooduitgang van de raadszaal is goed bereikbaar. Ongetwijfeld voldoet hij aan de NEN-EN 1125. Dat is de Europese norm voor paniekdeuren die Brussel in 2002 vaststelde – een vooruitziende blik.

Eerste spreker is Marieke Gribling, het bloemenmeisje uit de Muntel. Ze ergert zich aan het versoberde groenbeheer. Als tegenwicht vrolijkt ze openbare grasvelden op met zelfgemaakte bloemen van satéprikkers en kleurige folie. Of de gemeente haar knutselkunst vergoedt, vraagt een meelevend raadslid. Dat blijkt niet zo te zijn. Tijd om munt te zaaien? 

Terwijl Marieke haar vissersstoeltje dichtklapt – ze heeft haar eigen zeteltje meegenomen – glipt een bezoeker met een bakkie koffie naar binnen. Maar de bode is strikt. In de raadszaal geldt de aanname dat de troost van de democratie en niet van Douwe Egberts komt.

Tweede spreker is meneer Calvino, die de hondenbelasting wil opdoeken. Hij vindt het rechtsongelijkheid dat een Bosschenaar die een koe of vis bezit, geen belasting hoeft te betalen. Om zijn protest te onderstrepen, trakteert hij de zaal op een diashow, inclusief foto van Nelson Mandela. Foutje? Nee. De spreker ziet sterke overeenkomst tussen de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en zichzelf: beiden wijken niet voor onrecht. Toch lijkt het goed te komen. Weliswaar toont meneer Calvino de bijtkracht van een mastino, maar de raad weet zijn kaken te ontspannen: een ambtenaar gaat hem binnenkort alles over de hondenbelasting uitleggen.

Is democratie een burgeruitlaatveldje? Volgens sceptici wel. Maar de man is gezien en gehoord. Voldaan gaat hij weer op de tribune zitten.

_______________

Publicatie Brabants Dagblad: 30 november 2016