Krab

Jheronimus Bosch is weer vertrokken. Maar zijn kleurenpalet blijft: Den Bosch is een Regenboogstad. Dat betekent dat zij zich sterk maakt voor de LHBT-gemeenschap van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Volgens ruwe schattingen gaat het om zo’n 15.000 stadsgenoten. Nog altijd zijn hun sociale acceptatie en veiligheid niet vanzelfsprekend.

In 2017 mag Den Bosch zich samen met Oss de Roze Stad van Nederland noemen. Terecht. Als je de rood-wit geblokte vlag van Brabant centrifugeert, zie je roze. Sowieso hebben Franse en Italiaanse modehuizen pink tot lentekleur van 2017 uitgeroepen. Talloze evenementen haken aan bij de viering van het Roze Jaar. Van tennistoernooi tot Koningsdag en kermis, vermoedelijk met roze gravel rozekoekhappen en extra lange zuurstokken. Hoogtepunt is Roze Zaterdag op 24 juni. Maar eerst gaat carnaval kleur bekennen.

Afgelopen zaterdag in de Oeteldonkse bouwhal, waar dertien clubs gazen, tapen, plakken en schilderen. Tussen parasols en piepschuimballen zitten Harrie, Theo, Ad, Henk en Wil-toevallig-met-roze-trui aan tafel. Ze zijn lid van De Krabkes. Al drie maanden bouwen ze aan hun wagen. Uiteraard is het thema Oeteldonk, daor zit meziek in! Maar met een bewimperde knipoog naar Roze Jaar 2017, op voorstel van kastelein Bert van Café de Paternoster. Unaniem stemden de zeven leden van de bouwcommissie en ontwerper Theo Marks met het voorstel in. Niet vreemd: van z’n eiges is krabvlees al roze.

Tijd voor bezichtiging. Vóór op de wagen steigeren twee paarden. Voorzitter Ad wil graag dat er roze rook met een lekker geurtje uit hun neusgaten komt. Moet lukken: Victoria’s Secret verkoopt Pink Perfume. De koetsier is koningshuisjournalist Marc van der Linden, maar dan vóór zijn maagverkleining. Dat scheelt minstens tachtig kilo gaas en papier-maché.

De Krabkes overwogen een oetel uit de kast te laten komen. Maar dat is uiteindelijk een grote trom geworden. Bovenop zitten burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel en minister-president Sander van de Oeteldonksche Club. Achter hen draait een kleurige mallemolen met koppen. Tot de karakters behoren mooimaker Mari van de Ven, modekoning Addy van den Krommenacker en een zwaarbesnorde YMCA-agent met leren pet. Fleurige handtassen omlijsten de carrousel.

Ad denkt na. Hoe het bestellijstje er dit jaar uitzag? Zo’n 1.200 meter betonijzer, 450 meter gaas van een meter breed, zes kilometer tape, 1.800 vierkante meter oude kranten en wit papier, tientallen liters behangselplak en verf.

Korte stop voor een borreltje. Uit de koelkast komt de fles Hagel & Donder. Het clubdrankje: brandewijn met anijs. Achteroverslaan, stug verder. Want De Krabkes houden van vocht, maar hebben geen zeeën van tijd.

Die kartonnen kamerplanten? Die komen op het locomotiefje dat de wagen trekt. Het zijn sansevieria's. Bij bloempotten horen vrouwentongen. Maar in het Roze Jaar mag je er ook zoekende mannen- of kwee-nie-wèk-ben-tongen in zien. Agge mar gelukkig bent.

_______________

Publicatie Brabants Dagblad 11 januari 2017