Vriendin

Achtendertig jaar geleden kwam Asli ter wereld in een flatje op Boschveld. Turks gezin, drie broers. Asli was een rebels maar leergierig kind. Haar droom: cardioloog worden. Ze groeide op tussen Ampère- en Voltastraat. Weliswaar kent het buurtje geen Ohmstraat, maar op weerstand stuitte Asli elke dag: haar conservatieve ouders duldden haar vrijheidsdrang niet. Ze verplichtten Asli om een hoofddoekje te dragen. Ook arrangeerden ze een huwelijk voor haar. Tegen wil en dank trouwde Asli met Zeki. Of het zestienjarige bruidje naast keukengerei en linnengoed een betonschaar cadeau kreeg, is onbekend. Maar in 2013 verbrak ze de knellende ketens van het huwelijk.

Met de jongste van hun drie kinderen belandde ze in een Bosch opvanghuis voor vrouwen. Maar Zeki maakte amok, waarop ze naar een Zeeuws schuiladres moest uitwijken. Tot ieders verrassing wees de rechter de kinderen aan Zeki toe. Wel kwam er een omgangsregeling, maar die lapte hij al snel aan zijn laars.

Asli zocht verdoving in de liefde. Ze leerde Hazo kennen, een Koerdische man. Hij beloofde haar gouden bergen en een zilverzee vol zorgeloosheid. Niet hier, maar in Noord-Irak. Ondanks haar matige aanleg voor volgzaamheid besloot Asli mee te gaan. Twee jaar lang woonde ze in Kirkuk, waar ze een dochtertje kreeg. Maar in de verte rommelde oorlog. Ze miste haar andere kinderen. Bovendien bleek de keel van Hazo nog droger dan het landschap. Hij is zakenman en alcoholist, maar niet per se in die volgorde.

Ontvoering

In 2015 keerden ze terug naar Nederland. Ze gingen in Middelburg wonen, de voormalige woonplaats van Hazo. Het huwelijk verslechterde, Hazo bleef dorstig. Maar er wachtte meer onheil. In de zomer van 2016 ontvoerde haar ex-man Zeki de twee jongste kinderen naar Turkije. Adres onbekend. Twee schoolstoelen in Den Bosch bleven leeg. Asli’s hart brak.

Tegen moederverdriet bestaan weinig remedies, maar vriendschap kan leed verzachten. Ook in Asli’s leven. Ze weet dat ze dag en nacht op Maria (58) uit Engelen kan rekenen. Twee culturen, één overtuiging: blijf elkaar in Gods en Allah’s naam als mensen zien. Hun vriendschap ontstond in 2005, toen Maria met haar gezondheid tobde. Asli kwam in de huishouding helpen. Het boterde, waarna de verbondenheid groeide.

Vier jaar eerder waren Asli en Zeki in Engelen komen wonen. Er wachtte geen hemelse ontvangst. Een vrouw begon een handtekeningenactie tegen bewoners-met-hoofddoekjes. De ontknoping: het protest vond amper weerklank. Toch bleef Asli op haar hoede, zou Maria later ontdekken. Als verrassing besloot ze om op Sinterklaasavond 2007 een doos met cadeautjes bij Asli op de stoep te zetten. Aanbellen, wegwezen. Maar de gelukkige ontvangers schrokken van het pakket voor hun deur. Ze dachten dat er een bom in zat.

Moederdag

In het huwelijk van Asli klonk wel getik. Toen het in 2013 explodeerde, hielp Maria haar vriendin uit de brand: contact met politie en maatschappelijk werk leggen; samen kalmerende wandelingen in de Drunense Duinen maken. Maar ook: ruzies met Zeki sussen en skypen met Asli in haar Irakese tijd.

Sinds haar terugkeer uit Kirkuk draagt Asli geen hoofddoek meer. Ze heeft de conservatieve stroming in de islam de rug toegekeerd. Asli wil geen korsetterie van geluksbeperkende regels. Ze wil leven. In de ogen van haar familie is Asli’s vrijheidsdrang ontoelaatbaar. Voor Maria is dat een extra reden om haar Turks-Nederlandse vriendin te steunen. Ze appen veel, bewijst hun meterslange conversatie.

Afgelopen zondag was hun laatste ontmoeting. Niet geagendeerd, plotseling. In ravijndiep verdriet omhelsden ze elkaar. Op Moederdag kreeg Asli het bericht dat haar zoon Tayyip (17) in Ankara is overleden. Van kinds af heeft hij een hartkwaal. Zonder dat Asli het wist, lag hij al weken in het ziekenhuis. Dit weekeinde ging Tayyip onder het mes. De operatie duurde negen uur. Het liep verkeerd af. Asli, die als kind cardioloog wilde worden, heeft haar zoon niet meer kunnen zien. Naar islamitisch gebruik is hij diezelfde dag begraven. Maar de vriendschap leeft verder.

___________________________________

Publicatie in Brabants Dagblad: 18 mei 2017. Omwille van privacy zijn de namen gefingeerd.