Balkonnetje [deel 1]

Appen klonk jarenlang als een gehucht in de Achterhoek. Twitteren lag vermoedelijk in de Betuwe. Maar de digitalisering heeft onze wereld en woordenschat verruimd. Zelfs in Den Bosch, een stad die zweert bij analoge worst van de Hema en enige mate van stilstand.

Sinds enkele jaren laten ook duizenden Bosschenaren zich horen en zien op Facebook, Twitter en Instagram. Sociale media zijn de balkonnetjes van ons ego. We roepen, we wuiven, we etaleren onze emoties. Geldt dat ook voor leden van B &W en de gemeenteraad? Tijd voor een onderzoekje.

Opvallend afwezig op sociale media is Ton Rombouts. Weliswaar is er een twitteraar-zonder-foto met zijn naam, maar die volgt Buienradar. Dat kan Rombouts niet zijn: in Den Bosch heeft hij volop tijd gehad om een zesde zintuig voor nattigheid te ontwikkelen. Bovendien regent het vrijwel nooit bakstenen in zijn stad, zelfs niet voor een aansprekend theater.

Wie er wel lustig op los twittert, is wethouder Huib van Olden. Veel van zijn berichten ruiken naar Silvo Zilverpoets. Glimmende trots over Den Bosch, monumenten, werk en inkomen. Zijn sociale bewogenheid klinkt met name door in tweets over de Voedselbank, Weener XL en laaggeletterdheid. Onderwerpen die in zijn 3.538 berichtjes wonderwel ontbreken, zijn het puthuis en dyscalculie, de rekenstoornis die ook Bosschenaren treft.

Wethouder Eric Logister post graag opgewekte berichtjes over onderwijs, wonen en diversiteit. Maandag glunderde hij op een filmpje bij de Draak. Thema: het kersverse zebrapad in de kleuren van de regenboog. Een pot met goud aan het eind ervan? Nee. Een chagrijnige rij bij bakker Jan de Groot.

Een maniakale twitteraar is wethouder Jos van Son: 19.961 berichten in zes-en-een-half jaar. Een bewogen man, die soms liever honderdveertig letters en uitroeptekens tikt dan zevenmaal tot twintig telt. Zaken die hem aan het hart gaan, zijn afkalvend fatsoen, de buxusmot en andere dieren, politie, onrecht en sport. In tegenstelling tot sommige dorpsgenoten kijkt Van Son verder dan de grenzen van Rosmalen: hij twittert vaak over lucht- en ruimtevaart.

Wethouder Jan Hoskam is een laatbloeier. Hij maakte zijn entree op Twitter pas in januari 2013. Vermoedelijke reden? Een druk en bedrijvig man, geen tijd voor digitale fratsen. Zijn kosmopolitische inslag laat zich aflezen aan zijn tweets over de Bossche kermis, carnaval en de geraniummarkt.

Hekkensluiter is wethouder Paul Kagie. Hij post amper berichtjes. Van de in totaal 29.425 Tweets die de vijf wethouders op hun naam hebben staan, zijn er slechts 416 van hem. De mooiste is van 13 juni 2015: een foto van zijn fietsstuur, in volle vaart op weg naar OJC gemaakt. Moge die foto als stadhuisbehang fungeren, om het college dagelijks te herinneren aan de noodzaak zowel fysiek als mentaal te bewegen. Vooral analoog.

_______________________

Publicatie Brabants Dagblad 31 mei 2017