De schaal

Van een stuitligging kijkt geen enkele verloskundige op. Evenmin van een kind dat met de helm wordt geboren – hoe meer zieners hoe meer vreugd. Maar van dit curieuze type bevalling wist ik amper iets. Op onderzoek. Bellen met de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgers [NBvK] in Almere. Hun woordvoerster vertelde dat het raadselachtige fenomeen maar zo’n vijftien keer per jaar voorkomt. Verspreid over het land: van de Randstad tot aan de Veenkoloniën, in de Achterhoek, de Wieringermeer, op Goeree-Overflakkee. Maar zelden hier: in Brabant wordt vrijwel nooit een kind met een meetlint in zijn knuistje geboren.

Volgens het NBvK is dat niet zo verwonderlijk: in het zuiden woont een volk dat van nature hapert in maatvoering. Dat verklaart de ongemakkelijke relatie van Brabanders met zaken als proportie en dimensie, vooral wanneer die in wetten verankerd zijn. Toch zag een Eindhovense kraamvrouw op 2 februari 1958 eerst een heeeel klein duimstokje en toen pas het hoofd van een jongetje tevoorschijn komen. Joep Stefan Maria Lennarts meldde zich: klaar om zich te meten met de wereld, maar zonder maatvoering over zichzelf uit het oog te verliezen.

Regie over lichaam en geest, zelfbeheersing en beteugeling. Dat vond hij belangrijk. Onmatigheid zag Joep als karakterzwakte. Hij had een hekel aan te pontificale emoties, te dikke nekken, te grote broeken. Maar ook ondermaatsheid kon zijn woede wekken: te lichte argumenten, te dunne bewijzen, te kleine offers. Het zat in z’n grondhouding: het zoeken naar zuivere verhoudingen – in ruimte, samenleving en relaties. Hij verafschuwde zowel miezemuizigheid als megalomanie.

Scheef

Die liefde voor proportie zat diep. In drieëntwintig jaar vriendschap zag ik Joep veelvuldig woorden wegen, kansen berekenen en situaties ijken aan strenge maatstaven – die van hemzelf. Ik vond dat intrigerend, zijn veelal ingetogen of zelfs afgemeten gedrag. Mij lukte dat niet. Toch ga ik Joep een zaligverklaring besparen. Want ook hij kon onmatig zijn. In encyclopedische kennis; in elpees, cd’s en gitaren en in boeken, liefst in het Engels. Bovendien heb ik nooit iemand ontmoet met zoveel rolmaten, winkelhaken, duimstokken, lichtmeters, keukenweegschalen en maatbekers. Meten is vooral weten hoe onzeker je bent. Tijdens het grasduinen in Joeps duizenden foto’s – een gezamenlijke klus met Marc Bolsius en Theo van de Zande – zag ik hoe hij in zijn werk maatvoerde. Die kunst verstond hij: Joep voelde haarfijn wat buiten proportie, in disbalans of uit het lood was. Niet alleen sociaal, maar ook economisch en landschappelijk. Bovenal zag hij wie of wat onder die scheve verhoudingen leed, wat hem mismoedig kon maken. Tussen 1985 en 2011 portretteerde Joep een wereld die vooral maat verloor.

Als ode aan Joep wil ik dan ook vier schalen gebruiken om zijn werk te beschrijven. Als eerste die van Richter, de schaal voor de kracht van aardbevingen. In de jaren tachtig en negentig zag Joep de Brabantse economie talloze malen schudden. Het waren de jaren waarin onder meer DAF, Philips en Remington klappen kregen, maar ook Van Gils Herenmode en andere fabrikanten met aanleg voor kleerscheuren. Hij ontdekte ook een paradoxale wetmatigheid: hoe onbeweeglijker de machines, des te langduriger de naschokken in de lokale gemeenschap. Terwijl de Brabantse maakindustrie beefde, behield Joep zijn evenwicht en legde het leed in grofkorrelige beelden vast.

Ook buiten de stad dreunde het, waarbij het vertrouwde koektrommeltafereel – zaaiende boer, blije kippen, wiekende molen – deuk na deuk opliep. In vijfentwintig jaar tijd portretteerde Joep de verdwijning van een landschap waar opeenvolgende generaties boeren nooit naar Arcadië of een ander paradijs hadden gezocht. Ze waren er al. Totdat ze hun eigen verbanning arrangeerden. Want akkers kun je straffeloos omploegen, maar eeuwenoude waarden niet. In zijn pixels drukte Joep uit hoe geld het platteland kapot maakte. Ook in de Meierij, met de M van megastalhouders, mesthandelaar, makelaar en misdaadsyndicaat. Niet minder hoofdschuddend zag Joep hoe het platteland in een recreatiepark veranderde, inclusief trampolinecentrum, boerengolf in het kader van bedrijfsuitjes of slapen in een yurt.

Chili-pepers

Maar niet alleen de schaal van Richter past bij de fotografie van Joep. Ook die van Scoville, vernoemd naar een Amerikaanse scheikundige. Sinds 1912 drukt zijn schaal de heetheid van pepers uit. Ik vermoed dat Joep, die graag brandhaarden opzocht, het een zinvolle maatvoering vond. Als de vlammen uit de samenleving sloegen – zoals bij de Graafsewijkrellen of boerenprotesten – zocht Joep geen verkoeling. Hij bleef staan.

Zijn hittebestendigheid kwam ook van pas in de Penitentiaire Inrichting Nieuw-Vosseveld in Vught, waar hij samen met Volkskrant-journalist Hans Horsten veelvuldig op de EBI verbleef. Het leverde zwart-witfoto’s op die je ogen schroeien. Maar het maximale op de schaal van Scoville beleefde Joep in 1988. Op een afgetrapt backstage-veldje van Pinkpop fotografeerde hij drie jonge, dollende muzikanten: Flea, Anthony en John van The Red Hot Chili Peppers. Een legendarisch tafereel, dat ook in het recente Pinkpop-jubileumnummer van muziektijdschrift OOR opduikt – inclusief een lachende Joep. De veelkantige betekenis van ‘Under the bridge’ kon hij nog niet voorzien.

Naast water zou lucht belangrijk in zijn leven zijn – Joeps vader was vliegenier, zelf waaide hij graag uit in Wales of op de Waddeneilanden. De schaal van Beaufort kom je ook in zijn foto’s tegen: veel geportretteerden beleven tegenwind. Ze krijgen ontslag, lijden aan dementie, staan met een kapotte racefiets bij de Muur van Geraardsbergen of wachten in hun Poolse marktkraam vol bruidsjaponnen vergeefs op kopers. Acht tot elf op de schaal van Beaufort vond Joep aanzienlijk interessanter dan windstilte. Om die reden had hij ook een zwak voor volkswijken. Liever fladderig leven dan de luwte van een Vinex-wijk.

Dichtbij

De laatste schaal is die van Torino – een wonderlijke. Hij drukt het gevaar en inslagrisico van een asteroïde uit die ooit dicht in de buurt van de aarde zal komen. Ook die schaal leerde Joep kennen. Zowel in zijn werk als privé werd hij enkele malen getroffen door hemelse brokstukken in de vorm van een vraagteken, waarna hij opstond, het stof van zijn camera veegde en verder leefde op zoek naar antwoorden.

Voor een deel kun je ze vinden in de pixels en letters van dit boek. Eerlijk is eerlijk: het was een stevige bevalling. Toch is de helpdesk van de NBvK in Almere nooit gebeld. Op eigen kracht heeft een klein groepje mannen zich van een mooi boek verlost. Eindelijk een document waarin 25 jaar vakmanschap en sociale bewogenheid samenkomen. Om die vreugde te onderstrepen, wil ik graag een nieuwe maatstaf introduceren: de schaal van Lennarts. Die drukt de mate uit waarin je – op welke manier ook – dicht bij een essentie kunt komen. Met pixels, letters of bewegingen. Met verf, klanken of klei. Met denken of doen.

Joep koos voor benadering met een camera. Met succes: hij kon dichtbij komen zonder dat de essentie op de vlucht sloeg of zich verstopte. Kijk zelf maar: het gouden bruidspaar, de muzikale held, de Somalische huurling. De radeloze acteur, de vrome vrouw, de drievoudige moordenaar. Maar ook de getergde boerin, de vermoeide minister-president, de bepoederde geisha. Wat zij delen, is de stille goedkeuring aan Joep om dichtbij te komen. Omdat ze voelden dat zijn maatvoering zuiver was.

Achteraf bezien heeft Joep zo ook de essentie van verdwijnen geportretteerd. Het gouden bruidspaar is weg, het landschap is weg, de dansers zijn weg. De oude volkswijk is weg, de fabrieken zijn weg, de minister-president is weg. Maar niet in dit boek: voor altijd verbonden op de schaal van Lennarts.

________________

Uitgesproken op 25 mei 2019 in de Verkadefabriek in Den Bosch bij de presentatie van het boek 'het pixelparadijs'. Het omvat 350 foto's van en twaalf interviews en beschouwingen over Joep Lennarts [1958-2011], fotograaf voor o.a. Volkskrant, Brabants Dagblad en Theaterfestival Boulevard, wiens leven plotsklaps en tragisch eindigde. Ivm technische haperingen is de reactiemogelijkheid tijdelijk niet beschikbaar – verontschuldiging. Mailen kan wel: eric.alink@planet.nl