Gekte [1]

Sinds de uitbraak van de pandemie beleeft de verkoop van het bordspel Monopoly een hoge vlucht. Dat is begrijpelijk. Met spelletjes dood je de tijd, zodat je minder beseft dat de tijd ons doodt. Maar het biedt ook troost. Als een echt koophuis te duur is, kun je je altijd nog kortdurend eigenaar van vastgoed op A-Kerkhof, Lange Poten of Spui wanen.

Een feit: de stapel Kanskaarten om in Den Bosch een betaalbare woning te vinden, is flink uitgedund. De prijzen zijn geëxplodeerd. Voor gewone stervelingen is een koophuis vrijwel onbereikbaar. De vrije huursector is klein en onbetaalbaar. Sociale huur? Wachtlijsten. Daar komt nog iets bij. Vroegere Bossche woningbouwverenigingen als Eigen Bezit, Broederhulp en Patrimonium geloofden dat een klein maar fijn huisje de bewoners maatschappelijk zou optillen. Noem het huurdersverheffing. Maar onder de kabinetten-Rutte is dat veranderd in verhuurdersheffing. Dat is de belasting die corporaties knarsetandend aan het Rijk moeten betalen. Tegelijkertijd hebben de woningbouwverenigingen geld nodig voor nieuwbouw en renovatie. Velen verkopen dan ook hun sociale bezit. Zo groeien de wachtlijsten nog harder.

Toch een eigen optrekje? Funda bood gisteren 414 koopwoningen in de gemeente Den Bosch – van Bokhoven tot Vinkel. Slechts vijfenveertig huizen zijn goedkoper dan 250.000 euro. Ruim een derde van alle koopwoningen in Den Bosch kost meer dan vijf ton. Alle bedragen zijn exclusief overbieden, wat gangbaar is geworden. Bouwen? De gemeenten zet veel zeilen bij. Toch zijn van de 414 koopwoningen er maar 68 nieuwbouw. Daarvan is er geen enkele onder de drie ton. Gelukkig meldt Funda ook “drie koopwoningen” tot een ton. Dat blijken ondergrondse parkeerplaatsen in het Paleiskwartier te zijn. Vooral parkeervak 42 onder de Armadaflats ziet er leuk uit. Voor 22.500 euro heb je een beschutte plek, zonder extra kosten voor zonwering. De betonnen pilaren aan weerszijden van het parkeervak lenen zich voor een gezellige fotowand.

Nog een ontwikkeling tot in de jaren zestig kende de Bossche binnenstad groezelige buurtjes. Wie echt geld had, vluchtte naar Vught of andere grazige oorden. Dat is radicaal veranderd. Anno 2021 is de Bossche binnenstad het domein van de welgestelden. Sociaaleconomisch zwakkeren vind je vooral in rafelende, naoorlogse wijken. Veelzeggend is de verandering van de grond tussen Markt en Zuid-Willemsvaart: ooit volkswijk De Pijp, later het nieuwe GZG. Het Grôôt is gesloopt, maar de prijzen in het Gasthuiskwartier zijn ziek. Goedkoopste woning 789.000, de duurste 1.495.000.

Ook de Louwsche Poort – een zijstraatje van de Hinthamerstraat – beleeft kopersverheffing. Een opgeknapt arbeiderswoninkje van 81 vierkante meter kost er 575.000 euro. Voor dat bedrag kun je bij de coffeeshop op de hoek van de Louwsche Poort zo’n 57,5 kilo wiet kopen. Arm Den Bosch, waar woningzoekenden zichzelf tot sint-juttemis luchtkastelen blowen. 

_____

Publicatie in Brabants Dagblad: 9 juni 2021. Dit is deel 1 van een drieluik over de woningmarkt. Deel 2 vind je hier: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2021/07/21/gekte-2  Dit is deel 3: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2021/07/21/gekte-slot  Noot aan de lezer: de reactiemogelijkheid zal na herziening van de kronieksite najaar 2021 weer in gebruik worden genomen.