Gekte [slot]

Honderden Bossche slaapkamers is hij binnengestapt. Maar vrijwel altijd bij daglicht. Ook kelders en boudoirs bezocht hij. Voor een makelaar blijft geen deur gesloten. Al elf jaar zit Sander in de huizenhandel. Maar de huidige collectieve gekte zag hij niet eerder. Ooit domineerden de Sint-Jan en de KPN-mast de Bossche horizon. Nu de huizenprijzen: torenhoog.

Op een afgeschermde databank voor makelaars laat Sander een voorbeeld zien. In 1990 kocht hij zelf een appartementje op Noord. Voor 75.000 gulden oftewel 34.000 euro. Vijf jaar later verkocht hij het voor 175.000 gulden. In 2014 ging het optrekje voor 115.000 euro van de hand. In 2018 telde iemand er 190.000 euro voor neer. Laatste transactie: vorig jaar. Voor 220.000 euro verkocht, ruim zesmaal de prijs van dertig jaar geleden.

De huidige markt is een arena, ziet Sander. Alleen de sterkste gladiatoren winnen – en geld is kracht. Negen van de tien huizen in Den Bosch ziet hij boven de vraagprijs de deur uit gaan. Gemiddelde overbieding: vijf tot tien procent van de vraagprijs. Sommigen zijn zo gretig dat ze na een bezichtiging drank of bloemen bij de verkoper afgeven. Een enkeling doet een smeekbrief in de bus, zo nodig met verwijzing naar een fatale ziekte en de hoop op gelukzalige laatste jaren. Ooit las Sander een epistel dat bij een Te Koop-huis op Zuid werd bezorgd. Toen hij de brief dichtvouwde, zaten er veel spelden op zijn mouw. Hij kende de levenslustige afzender. Tegelijkertijd erkent Sander dat niet alle makelaars vrij van leugentjes zijn. In barre tijden is de waarheid dakloos.

Volgens Sander komt zeventig procent van de huizenzoekers uit Den Bosch zelf, de rest hoofdzakelijk van buiten Brabant. De onbetaalbare woningen in de randstad en de toename van thuiswerk – die extra ruimte noodzaakt – jagen veel hoogopgeleide westerlingen naar het zuiden. Den Bosch heeft de voorkeur, hoort Sander. Verzuchtingen over Tilburg en Eindhoven: te weinig sfeer, te veel trainingspakken- en petjesvolk.

Geliefd in Den Bosch zijn de Vliert, Muntel, Zuid, Hinthamerpoort en binnenstad, waarbij zicht op Sint-Jan of Binnendieze de bingokaart in één klap completeert. Minst in trek: Kruiskamp, Gestelsebuurt en Noord, op de Buitenpepers na. Voor huizen met een verouderde badkamer, keuken of flink achterstallig onderhoud is minder animo dan vroeger, merkt Sander. Bouwmaterialen zijn kostbaar en aannemers zwemmen in het werk. Een onverminderde trend: iedereen wil een open keuken. Den Bosch verandert in een archipel van kookeilanden.

Zelf woont hij in de binnenstad. Elders heeft hij nog zes panden, plus een weiland bij Alkmaar. Een mooie plek, die bebouwd mag worden. Toch weet Sander dat hij Den Bosch nooit zal verlaten. Weiland kan een makelaar overal vinden, maar wijland alleen hier.

___________

Publicatie in Brabants Dagblad: 2 juli 2021. Dit is het slot van een drieluik over de woningmarkt. Dit is deel 1: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2021/06/09/gekte-1 en dit deel 2: http://www.bosschekroniek.nl/kronieken-columns/2021/07/21/gekte-2 Noot aan de lezer: de reactiemogelijkheid zal na herziening van de kronieksite najaar 2021 weer in gebruik worden genomen.